Metode eficiente de resterilizare a mastilor N95 propuse de cercetatorii canadieni, din cauza penuriei la nivel mondial

Sambata, 11 Aprilie 2020, ora 08:59
26410 citiri
Metode eficiente de resterilizare a mastilor N95 propuse de cercetatorii canadieni, din cauza penuriei la nivel mondial
Foto: Arhiva Pixabay

O echipa de cercetatori din Manitoba (Canada) sustine ca mastile respiratorii de tip N95 pot fi sterilizate si refolosite in siguranta, prin anumite proceduri, pentru a combate astfel penuria de echipamente de protectie inregistrata la nivel mondial.

Rezultatele preliminare inregistrate de echipa canadiana, care isi propune sa gaseasca metode pentru resterilizarea mastilor medicale, arata incurajator, relateaza CBC

Mai exact, acestia spun ca au gasit o cale prin care pot fi decontaminate si apoi reutilizate anumite tipuri de masti medicale care, de regula, sunt aruncate imediat dupa prima folosire. Pana acum, rezultatele au fost pozitive in cazul a 4 tipuri de masti, unele putand fi reutilizate chiar si de 10 ori, dupa folosirea unor tehnici comune de sterilizare.

Dr. Anad Kumar, profesor la Universitatea din Manitoba si clinician la Winnipeg's Health Sciences Centre, a explicat ca inca de la debutul epidemiei de COVID-19 a fost limpede ca se va ajunge intr-o stare critica din punct de vedere al echipamentelor medicale de protectie.

Mastile medicale sunt construite astfel incat sa filtreze particulele de aerosoli, iar cele de tip N95 sunt cele care protejeaza cel mai bine, inclusiv impotriva noului coronavirus. Nu se recomanda insa folosirea aceleiasi masti pe perioada indelungata sau refolosirea ei.

Fascinanta istorie a mastilor N95: De la ciuma la coronavirus

Mai mult, o astfel de masca trebuie aruncata si in momentul in care se trece de la un pacient la altul, prin urmare, risipa de resurse materiale este foarte mare.

In urma cu doua saptamani, dr. Kumar a inceput sa testeze patru metode diferite de sterilizare a mastilor si, lucrand chiar si 18 ore pe zi, echipa condusa de el a reusit sa puna cap la cap un articol in care sunt consemnate rezultatele preliminare, care au fost impartasite lumii medicale.

Cea mai mare provocare a fost sa decontamineze masca fara sa ii afecteze integritatea structurala si gradul de filtrare oferit la confectionare.

Doua dintre metode, spune dr. Kumar, au permis cu succes multiple decontaminari fara pierderea eficacitatii mastilor.

Una dintre cele mai bune metode a fost folosirea vaporilor de peroxid de hidrogen (apa oxigenata), insa tehnologia specifica exista doar in anumite spitale, cel putin in America de Nord.

O alta metoda eficienta, dar si comuna, pentru ca poate fi utilizata aproape in orice spital, este folosirea unui autoclav. Aparatul respectiv de sterilizare "functioneaza ca o oala sub presiune - inchizi inauntru echipamentul respectiv, dupa care ridici temperatura si cresti astfel presiunea in interior", a explicat dr. Kumar.

Daca utilizezi aparatul timp de 15 minute la 121 grade Celsius, ucizi bacteriile si virusurile. "Sterilizeaza totul", da asigurari acesta.

Dr Kumar spune ca au fost astfel decontaminate masti chiar si de 10 ori, operatiunea incheindu-se cu succes.

"Initial credeam ca, daca incercam aceasta procedura, folosita pe alte tipuri de echipamente, si pe mastile N95, ele se vor degrada rapid", adauga acesta, dar s-a observat ca unele tipuri de masti s-au degradat, insa altele, confectionate din anumite tipuri de materiale, si-au pastrat proprietatile.

"Rezultatul este foarte important pentru ca astfel de aparate - autoclav - exista la propriu in toate spitalele lumii. Asa ca oricine poate aplica procedura, mai ales ca vorbim despre cel mai comun tip de masti N95", a subliniat dr. Kumar.

Totusi, o observatie importanta este aceea ca experimentele au fost facute pe masti infectate cu virusuri in laborator, de pe suprafete virusate, nu pe masti folosite de cadrele medicale in spitale. In consecinta, nu s-a luat in calcul un factor important: respiratia si chiar transpiratia celui care poarta masca in mod curent.

Insa dr Kumar e convins ca astfel de cercetari trebuie sa continue, pentru ca penuria de masti medicale se va inrautati, asa ca e bine de gasit solutii pentru fabricarea celor mai eficiente tipuri de masti N95 si care pot fi decontaminate si apoi refolosite in siguranta.

"Eu cred ca merge asa cum spunem noi, echipa mea crede la fel, dar in stiinta, inainte sa accepti un rezultat ca fiind valabil, trebuie sa il multiplici, sa il verifici, asa ca asteptam ca si altii sa faca testele pe care le-am facut noi", a adaugat acesta.

Pana atunci, dr Laura Ghibu ne indeamna sa ne sterilizam mastile cu care iesim din casa in cuptorul din bucatarie, mai ales ca sunt deja localitati si judete intregi in care oamenii sunt obligati sa poarte in public astfel de masti, desi ele inca nu se prea gasesc de cumparat, iar preturile cresc pe zi ce trece.

Vezi aici in ce conditii si cum iti poti steriliza mastile pe care le folosesti:

Ramai pe Ziare.com pentru a fi la curent cu cele mai noi informatii despre pandemia de Covid-19, transmise in format LIVE text.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#decontaminare masti N95 refolosire, #sterilizare masti coronavirus, #sterilizare refolosire masti Covid , #stiinta tehnica