Cele mai perfide metode de tortura in Evul Mediu. Cum functiona "Taurul Sicilian"

Joi, 08 Octombrie 2020, ora 05:14
13804 citiri
Cele mai perfide metode de tortura in Evul Mediu. Cum functiona "Taurul Sicilian"
Foto: Facebook/Historia - "Leaganul lui Iuda"

Evul Mediu a fost una dintre cele mai violente perioade ale istoriei omenirii, iar metodele de tortura faceau parte din cotidian. Intre turnirurile cavaleresti si sarbatorile campenesti, executiile si torturile publice erau picanteriile epocii.

Evul Mediu a fost o perioada marcata de cruzimi dintre cele mai terifiante. Cruciadele, razboaiele nesfarsite, foametea, ciuma, mijloacele reduse de distractie colectiva - toate au au ridicat violenta la rang de spectacol public.

Se poate spune ca romanii care mergeau la luptele cu gladiatori, la executii si torturi, ca la teatru, au fost niste inocenti in comparatie cu oamenii Evului Mediu.

Historia a notat o lista cu cele mai cumplite metode de tortura ale epocii medievale:

Taurul Sicilian

"Taurul Sicilian" se pare ca a fost inventat in Grecia antica si consta intr-un taur din metal, cu o portita in partea laterala sau dorsala. Era folosit atat ca instrument de tortura, cat si ca metoda de executie.

Condamnatii erau bagati inauntru, iar dedesubt se facea foc. Metalul se incingea si victima era efectiv prajita, asemeni unei fripturi la cuptor. Taurul era prevazut cu niste orificii in dreptul narilor, prin care iesea mirosul carnii arse.

Tubul Crocodilului

"Tubul crocodilului" se numea astfel din cauza tepuselor metalice care stateau de jur imprejurul victimei, de la gat in jos. Sub tub se facea focul.

In scurt timp, daca cel torturat nu livra informatii pretioase, incepea sa se zbata din cauza fierbintelii si sfarsea cu trupul sfasiat de tepusele metalice fierbinti si, bineinteles, ars de viu.

Patul de tortura

"Patul de tortura" era foarte popular in Evul Mediu. Era prevazut cu o serie de tamburi si scripeti, care intindeau sforile legate de mainile si de picioarele victimei.

Pe masura ce sforile erau stranse mai mult, articulatiile cedau rand pe rand - daca victima nu furniza informatiile cerute de calai.

Gheara pisicii

"Gheara pisicii" era ca o grebla cu tepi de metal curbati, astfel incat semanau cu ghearele unei pisici. Era folosita la jupuirea pielii si a carnii de pe os, din orice parte a corpului.

Victima era dezbracata si legata de un stalp, dupa care incepea procesul de mutilare - intai era smulsa pielea de pe extremitati, pentru ca victima sa sufere mai mult, dupa care urmau pieptul, spatele, gatul si fata.

Jupuirea

O metoda similara de jupuire celei descrise mai sus era cea clasica, respectiv cu cutitul. Victimele erau dezbracate si intinse pe o masa, iar calaii le jupuiau pielea, cu un cutit de dimensiuni reduse.

Ca si in cazul ghearei pisicii, procesul incepea cu pielea de pe extremitati sau de pe fata, continuand cu restul corpului - desi majoritatea celor torturati mureau inainte sa le fie jupuita pielea de la brau.

Scaunul spaniol

"Scaunul spaniol" era "captusit" cu 1000-1500 de tepi metalici. Victima era asezata pe acest scaun, legata de maini, iar carnea ii era strapunsa de tepi.

Celui torturat i se puneau si greutati peste el, pentru a intra cat mai mult in varfurile ascutite. Alteori, se puneau carbuni incinsi dedesubt - unele modele de scaune erau prevazute cu gauri, prin care focul trecea cu usurinta.

Sfarma-capete

Conceptul acestui instrument de tortura era destul de simplu: capul victimei era prins in aparat, iar cel care se ocupa de procesul de tortura infileta un surub care strangea craniul condamnatului.

Dispozitivul era strans din ce in ce mai mult, pana cand dintii victimei erau sfaramati de mandibula, iar ochii ieseau din orbite. Moartea era lenta, in dureri groaznice. Spargatorul de capete era larg raspandit, mai ales in arsenalul Inchizitiei.

Para durerii

"Para durerii" era un instrument in forma de para, compus din patru "petale". Tortura incepea cu introducerea aparatului, cu "petalele" inchise, in orificiile victimelor - vaginul femeilor, anusul homosexualilor sau gura mincinosilor si celor care rosteau blasfemii.

Apoi, "petalele" se distantau, prin strangerea unui surub. In functie de sentinta sau de marturisirile victimei, se putea ajunge de la rupturi musculare, la mutilare pe viata sau moarte - daca "para" era deschisa la maxim.

Leaganul lui Iuda

Victima era plasata deasupra unei constructii de mici dimensiuni in forma de piramida, iar varful era introdus in vaginul sau anusul victimelor - legate in prealabil de maini, in tavan si pereti, si de picioare, in podea.

Picioarele erau legate impreuna, astfel ca atunci cand victima se misca durerea era insuportabila. Tortura putea dura de la cateva ore, la cateva zile.

Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Premieră în istoria tenisului, la meciul lui Nadal. Niciodată n-a fost atât de mare diferența
Prima rundă a Mastersului de la Madrid va avea un meci special între Rafael Nadal (37 de ani), de 22 de ori campion de Grand Slam, și tânărul Darwin Blanch, în vârstă de 16 ani, deținător...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#evul mediu, #tortura, #cruzime, #cruciade, #Inchizitie, #istorie , #inventii