Tehnica Pomodora este cea mai simpla metoda de a nu pierde timpul

Vineri, 26 Iunie 2020, ora 05:45
9401 citiri
Tehnica Pomodora este cea mai simpla metoda de a nu pierde timpul
Foto: Pixabay

Tehnica Pomodoro, inventata de Francesco Cirillo, student la Luiss Business School, la Roma la sfarsitul anilor '80, este o metoda de gestionare a timpului, scrie The New York Times Magazine

Francesco a botezat-o astfel dupa ceasul sau din bucatarie, in forma de tomata, ceas care il ajuta sa respecte niste intervale scurte de odihna.

Tehnica Pomodoro sparge toate activitatile noastre cu mici pauze.

Ca vedem un film, ca alergam spre job, ca citim o carte, seara, orice facem trebuie intrerupt cu cate 5 minute de pauza, la fiecare 25 de minute.

O Pomodoro, odata pornita, nu trebuie intrerupta, altfel trebuie abandonata.

Dar, in aceasta strictete, exista usurare: nu e voie nici sa prelungim Pomodoro -dupa ce s-a finalizat un set de patru intervale de 25 de minute, intrerupte de pauze de 5 minute, trebuie sa facem o pauza mai lunga, de 15 pana la 30 de minute, inainte de a continua.

Astea sunt regulile de baza ale tehnicii Pomodoro. Ne spune cand sa incepem si, de asemenea, cand sa ne oprim; si acum, mai mult ca oricand, avem mare nevoie sa ni se spuna cand sa ne oprim.

Muncim in continuu, chiar si cand concentratia noastra a disparut de mult timp.

Timpul liber a devenit, de asemenea, atemporal, hipnotic.

Tot ceea ce produce cultura noastra resimtim ca lipsit de sens si fara sfarsit, pare sa nu se mai termine. Filmele explodeaza in universuri cinematografice; serialele tv sunt construite sa vrei sa le vezi in nestire, fiecare vizionare a unui video, a unei melodii sau podcast atrage automat altele si altele, retelele de socializare deruleaza spre infinit, iar stirile nu inceteaza sa vina peste noi. Suntem captivi intr-un cadru care se extinde in jurul nostru in toate directiile si este usor sa ne pierdem in el. Asta este motivul pentru care trebuie sa stabilim anumite granite.

Aceasta abordare a timpului nostru, cu pauze scurte si dese, ne mentine mintile treze si ne salveaza timp de la irosire. Cu cat pauzele sunt folosite mai variat, cu atat viata noastra va fi mai interesanta.

Varietatea este zaharul care te ajuta sa inghiti medicamentul. Nu mirajul defilarii infinite de aproape o suta de arome diferite de Oreos, ci varietatea autentica, aceea de a urmari diferite tipuri de interese, in fiecare zi.

Gestionarea timpului dezvaluie in cate moduri diferite poti simti 25 de minute.

Pomodoro transforma timpul pierdut monoton, neproductiv, in care toata fiinta noastra tanjeste dupa o pauza, dupa o plimbare revigoranta in jurul blocului, intr-un timp rapit constient si astfel castigat, un timp care ne bucura.

Tehnica Pomodoro ne dezvaluie cat de subiectiva este perceptia noastra asupra realitatii si ca de noi depinde sa schimbam aceasta perceptie.

Schimbarea relatiei noastre cu timpul si felul in care il apreciem ne face sa ne punem cateva probleme existentiale profunde: ne pierdem vietile, vietile noastre fragile si trecatoare, in activitati de care nu ne pasa, care nu ne bucura.

Ne forteaza sa ne gandim ce ne-ar placea cel mai mult sa facem in fiecare zi si sa constientizam valoarea timpului nostru, sa ne reamintim ca e putin, trece repede si tocmai de aceea e extrem de pretios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri
Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri
Un psihiatru cunoscut, dr. Max Pemberton care lucrează pentru National Health Services din Marea Britanie explică cum o metodă simplă te poate scăpa de pierderea minților, o boală gravă....
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#timp, #ceas, #tehnica, #organizare, #munca, #pauze , #inventii