Ce preferă românii la masa de Crăciun. Piftia, sarmalele, friptura și cozonacii vor fi mereu în trend

Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 22:30
4217 citiri
Ce preferă românii la masa de Crăciun. Piftia, sarmalele, friptura și cozonacii vor fi mereu în trend
Masa de Crăciun îi aduce pe cei dragi împreună FOTO: pixabay.com

Masa de Crăciun este, pe lângă un prilej de a petrece timpul cu familia, un adevărat festin culinar. Cuprinde mai multe feluri de mâncare, adevărate bombe calorice, care mai de care mai gustoase și mai greu de refuzat.

În toate zonele țării meniul pentru masa de Crăciun se bazează pe preparate din carne de porc. Doar vegetarienii și cei care au probleme de sănătate optează pentru alte meniuri adaptate nevoilor lor.

Meniu de Crăciun 2021. Tradiția este mereu în trend

În România, meniul de Crăciun este mereu același. Poate platingul diferă de la un an la altul însă conține aceleași produse tradiționale.

Astfel, de obicei, românii pun pe masa de Crăciun aperitiv, salată boeuf, piftie, sarmale, friptură și desert.

  • Aperitivul pentru masa de Crăciun în 2021

De obicei, aperitivele sunt servite pe platouri mari care conțin jumări, slănină, șorici, ceapă, tobă, lebăr, caltaboș, cârnat, diverse feluri de brânză cât mai uscată.

Dacă doriți un aer mai fresh, adăugați roșii, castraveți, ardei, măsline.

Și tot ca aperitiv, multe gospodine mai așază boluri cu salată boeuf sau zacuscă. Acestea se pot servi pe pâine prăjită sau pe felii de ardei gras, pentru cei care nu vor să abuzeze de caloriile din platoul cu preparate din porc.

Tot aici se mai poate servi salată de boeuf, cu pui sau vită, sau o salată a la russe cu maioneză vegană.

Tot ca aperitiv se servește și piftia de porc.

  • Piftia cu sarmale

De regulă, piftia și sarmalele se servesc separat, ca feluri de mâncare diferite. Sunt însă unele zone, în Gorj, de exemplu, în care aceste două preparate se servesc împreună.

Piftia se mai numește răcitură în această zonă.

Practic, fără piftie nu există Crăciun. Deși blamată pe nedrept o vreme, de câțiva ani a fost readusă în atenția consumatorilor, devenind un fel de mâncare preferat. Aceasta poate fi făcută din carne de porc sau de curcan și este deosebit de delicioasă.

  • Sarmale cu smântână

O altă mâncare ce nu va lipsi niciodată de pe masa de Crăciun o reprezintă sarmalele. Sunt o mulțime de rețete de sarmale în fiecare zonă a țării însă, în general, acestea sunt preparate din carne tocată de porc și orez. Ele pot fi învelite în frunze de varză proaspătă sau varză murată.

Sarmalele se servesc cu smântână și ardei iute alături de câteva linguri de mămăligă.

Înainte de sarmale, în unele zone se servește ciorbă de porc sau chiar supă cu tăiței făcuți în casă

  • Friptura de porc

Pentru un fel principal, friptura de porc cu sos și cartofi făcuți la cuptor este una dintre cele mai bune idei.

Ideal ar fi ca și aceasta să fie așezată pe platou sau chiar în tavă și fiecare să își poată lua cât dorește.

Apoi, lângă toate acestea, putem adăuga și un pahar de vin fiert sau un păhărel de țuică.

Friptura de porc se poate servi cu salată de varză murată sau varză crudă sau cu murături.

În unele zone se mai servește și friptură de curcan.

De asemenea, pot fi așezate pe platouri și snițele de porc sau curcan, chiftele de carne sau vegetale, frigărui din carne de pui sau curcan cu ciuperci, rulouri din cotlet de porc, ruladă de porc cu cașcaval și legume, ruladă de carne tocată cu urdă și parmezan.

  • Desertul de Crăciun

Din moși strămoși, desertul de Crăciun îl reprezintă cozonacul. Însă gospodinele au grijă să mai adauge și alte bunătăți pe lângă acesta.

Astfel, la desert, se mai poate servi plăcintă cu mere, dovleac sau brânză, salam de biscuiți, Cremșnit, etc. Desigur, se poate aduce și tort cu multe.

În Banat, de exemplu, se servește tortul ”Trunchi de copac”.

Meniu de Crăciun pentru vegetarieni

Dacă sunteți vegetarian nu înseamnă că nu puteți să aveți o masă de Crăciun cu produse tradiționale.

  • Aperitiv vegetarian

Dacă nu mâncați carne, platourile cu aperitiv pot conține brânză, cașcaval, măsline, ouă umplute, ciuperci la grătar sau umplute.

Dacă nu mâncați nici lactate sau ouă, sunt preparate din soia cum este tofu, cârnați, chiftele vegetale, etc.

Salata de vinete fără maioneză sau cu maioneză vegetală și salata a la russe, de asemenea cu maioneză vegetală, poate fi o alegere excelentă în locul salatei boeuf tradiționale.

Există chiar și piftie vegană. Făcută cu ciuperci, tapioca și supă de legume.

  • Sarmale vegetariene

Sunt o mulțime de rețete de sarmale care nu conțin carne. Acestea pot fi cu prune uscate sau ciuperci dar în funcție de gustul și inventivitatea bucătarului, pot avea și altă compoziție pe lângă orez.

  • Friptura fără carne

Și pentru că nu este frumos să săriți peste friptură, dacă ești vegetarian știi deja că poți face șnițele din soia, de exemplu sau șeitan, un produs obținut din grâu care, după ce este gătit devine surprinzător de asemănător cu carnea.

Desigur, ca garnitură puteți opta pentru legume la grătar, piure de legume sau salate.

  • Desertul vegan de Crăciun

Știm cu toții că găsim cozonaci fără ouă, în multe supermarketuri. Însă, puteți opta și pentru alte deserturi vegane, chiar torturi care nu conțin ingrediente de origine animală.

Aveți grijă la cât mâncați

Pentru că masa de Crăciun este îmbelșugată iar românii, mai ales cei care țin post, vor să se înfrupte din fiecare fel de mâncare, ar fi indicat ca măcar să aleagă porții mici.

Ideal ar fi ca pauza între felurile de mâncare să fie mare iar după acest festin oamenii să iasă din casă și să facă puțină mișcare.

De regulă, după mesele de Crăciun și Revelion, mulți români ajung la spital din cauza excesului alimentar.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#masa craciun 2021, #feluri mancare craciun, #masaca de craciun pentru vegani, #masa de craciun traditionala, #piftie , #stiri magazin
Comentarii