Manierele, pe mapamond

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:17
8939 citiri
Manierele, pe mapamond

Fiecare cultura are propriile ei reguli si coduri de bune maniere, care sunt invatate din frageda copilarie. In momentul cand parasim tara natala, intram in contact cu alte obiceiuri, iar lucrurile devin putin mai complicate, pentru ca ceea ce este normal pentru noi poate fi considerat o jignire in alta zona.

Iata cateva exemple in ceea ce priveste modul in care diversele culturi se raporteaza la aceleasi gesturi.

In majoritatea tarilor din Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat, expunerea picioarelor (in special a talpilor) in fata altei persoane este considerata o insulta, potrivit How Stuff Works.

In majoritatea tarilor din Asia, o carte de vizita este vazuta ca o extensie a persoanei pe care o reprezinta.

Astfel, se considera ca atunci cand cel care o primeste dovedeste o lipsa de consideratie fata de acest obiect - indoind-o, scriind pe ea sau doar punand-o in buzunar fara sa se uite la ea - inseamna ca persoana respectiva il desconsidera pe proprietarul cartii de vizita.

O strangere de mana puternica este perceputa ca un lucru admirabil in Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie, insa, in tarile din Est, in special in Filipine, acest gest este vazut ca un semn de agresiune.

Evreii ortodocsi nu dau mana cu o persoana de sex opus, in timp ce o femeie de religie musulmana nu va da mana cu un barbat.

Pentru ca lucrurile sa devina si mai complicate, un barbat de origine musulmana poate da mana cu o femeie care nu este de aceeasi religie.

In plus, evreii ortodocsi si musulmanii evita in general sa atinga persoane de sex opus care nu sunt membri ai familiei.

Daca luati masa in China, nu faceti eforturi pentru a termina toata mancarea din farfurie, pentru a fi politicosi - acest lucru va determina gazda sa o umple din nou, conform bunelor maniere din aceasta tara.

In loc sa terminati tot din farfurie, puteti lasa putina mancare pe aceasta in cazul fiecarui fel, ca un semn de recunoastere a generozitatii gazdei.

In ceea ce priveste bacsisul, acesta este considerat o insulta in Japonia si Coreea, pentru ca, in aceste tari, a accepta bacsis este perceput ca ceva asemanator cersitului. Traditiile din aceste tari incep insa sa se schimbe pe masura ce locuitorii din Occident aduc cu ei obiceiurile din zonele de origine.

OK... sau nu?

Semnul pentru "ok" este interpretat diferit in lume. In Germania si in majoritatea tarilor din America de Sud, acest semn este considerat o insulta, in timp ce in Turcia este un gest care aduce prejudicii cuiva, trimitand cu gandul la orientarile sexuale diferite de cele ale marii majoritati.

In Grecia, expunerea palmelor este un gest ofensator. Acelasi lucru se intampla si cu gesturile de ramas bun (cand ii faci cuiva cu mana) sau atunci cand faci un semn cuiva sa opreasca.

Daca vreti sa va luati ramas bun de la o persoana din Grecia, atunci trebuie sa o faceti in felul participantelor la concursurile de frumusete sau membrilor din familia regala (cu o miscare usoara a mainii).

Guma de mestecat poate fi buna pentru igiena dintilor, insa in multe parti ale lumii, in special in Luxemburg, Elvetia si Franta, a mesteca guma in public este considerat un gest vulgar, in timp ce in Singapore mai multe tipuri de guma au fost declarate ilegale din 1992, cand locuitorii s-au saturat sa le curete din fata caselor, de pe trotuare.

In majoritatea tarilor arabe, mana stanga este considerata impura. Astfel, este extrem de nepoliticos sa o folositi pentru a da mana cu cineva sau pentru a saluta pe cineva de la distanta.

La fel, folosirea mainii stangi pentru a lua farfuria cu mancare sau a manca este un vazut ca un gest nepoliticos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#cod bune meniere mapamond, #bune maniere culturi, #culturi obiceiuri traditii, #culturi obiceiuri, #politete bune maniere lume , #obiceiuri