Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine au fost cei 40 de Mucenici si de ce se beau azi 40 pahare de vin

Marti, 09 Martie 2021, ora 11:23
10483 citiri
Cine au fost cei 40 de Mucenici si de ce se beau azi 40 pahare de vin
Mucenicii se sarbatoresc la 9 martie FOTO facebook

In fiecare an, la 9 martie, este sarbatoarea "Sfintii 40 de mucenici din Sevastia", una dintre cele mai mari celebrari ale jertfei pentru credinta.

Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini aflati in slujba imparatului roman Licinius (308-324). Legenda Mucenicilor de la Sevastia care au suferit orori pentru credinta lor, au fost intemnitati, batuti si in cele din urma arsi este impresionanta.

Conform legendei, martirii faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Erau incartiruiti in cetatea Sevastia din Armenia. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul provinciei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, cei 40 de soldati au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre.

Condamnati la moarte prin inghetare

Dupa aceste chinuri, pentru ca nu au renuntat la credinta, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa pentru a-i tenta de cei ce slujeau idolilor, a murit.

Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage cu si mai mare ardoare: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine".

In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Li s-au zdrobit picioarele cu ciocanele

Dar supliciul indurat de cei 40 de martiri nu urma sa se termine aici. Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele. Toti au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, arse si apoi aruncate in apa. Parti din corpurile arse au fost salvate de crestini si au devenit moaste duse in multe biserici.

Numele celor 40 de Mucenici din Sevastia, eroi care s-au jertfit pentru credinta s-au pastrat. Acestea sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Obiceiuri de Sfintii 40 de Mucenici din Sevastia

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus de la inceput peste inceperea anului agricol traditional. Astfel, a fost adoptata de romani sub numele Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lasand loc zilelor mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul sau jocul copiilor peste foc.

In ziua de 9 martie, in toate comunitatile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat. Potrivit traditiei, gospodinele prepara mucenici, care pot fi pregatiti ca o prajitura cu miez de nuca si miere sau un aluat in forma cifrei opt, fiert in apa cu mirodenii si nuca. Mucenicii se impart la rude, vecini, oameni sarmani, pentru pomenirea celor morti, dar si pentru belsugul viitoarelor recolte. Se mai spune ca, in aceasta zi, poarta cerului se deschide si mosii se intorc intre cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sarbatori in preajma echinoctiului nu este intamplatoare, pentru ca, in viziunea populara, trecerea intre cele doua lumi se poate face numai urmand drumul Soarelui.

Obiceiul de a bea de Mucenici 40 sau 44 de pahare cu vin, la inceputul anului agrar, este o reminiscenta a sarbatorilor bahice ale antichitatii. Oamenii credeau ca vinul baut de Macinici se transforma, de-a lungul anului, in sange si putere de munca. Daca cineva nu putea sa bea 40 de pahare cu vin, trebuia sa guste sau cel putin sa fie stropit cu vin. Numarul paharelor de vin baute ar corespunde cu numarul Sfintilor Mucenici din Sevastia, care poarta diferite nume, in functie de zona - Mosi, Sfinti, Sfintisori sau Macinici.

Patruzeci sau patruzeci si patru de mucenici?

Desi in general istoria crestina povesteste despre cei 40 de mucenici din Sevastia, dupa traditia geto-dacica au fost 44 de mucenici, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Insa, una peste alta, traditia crestina afirma ca au fost 40 de mucenici.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Mucenici, #traditii, #macinici, #pahare, #vin, #Obiceiuri , #stiri magazin
Comentarii
Poza Injineru
Injineru
rank 5
Bun articol !