Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > fenomen
A   A   A

Lac de lava, descoperit in Antarctica. Mai sunt doar 7 in toata lumea!

Lac de lava, descoperit in Antarctica. Mai sunt doar 7 in toata lumea!
Foto: Landsat 8/British Antarctic Survey
Un lac de lava, aflat in craterul unui vulcan, a fost descoperit in Antarctica, anunta oamenii de stiinta.

Imaginile din satelit, surprinse intr-o zi senina, una dintre putinele in care norii nu acopereau insula Saunders, au dezvaluit surpriza din varful muntelui Michael, arata Live Science.

Potrivit cercetatorilor de la British Antarctic Survey (BAS), lacul are intre 90 si 215 metri in diametru, iar lava din interiorul acestuia are temperaturi ce variaza intre 989 si 1.279 de grade Celsius.

Insula este foarte greu de explorat cu echipaj uman. "A fost vizitat foarte rar la baza (Muntele Michael - n.red.) si nimeni nu a ajuns in varf", a explicat dr. Danielle Gray de la University College London, autorul studiului.
Descoperirea unui lac de lava reprezinta un evenimnent foarte rar. In afara de acest lac, mai exista in lume doar sapte, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Volcanology and Geothermal Research.

Urmatorul pas este studierea lacului cu ajutorul unei drone, care sa fotografieze lava de aproape. Dar asta nu va fi deloc simplu, pentru ca ambarcatiunile nu ajung decat foarte rar aici.

Insula Saunders, din lantul de Insule Sandwich, face parte din Teritoriul Antarctic Britanic. E vorba despre niste insule extrem de izolate, in jurul carora traficul maritim este minim.

Vezi si O insula s-a format in urma eruptiilor vulcanului din Hawaii

A.P.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 12 Iulie 2019, ora 08:35

 Articol citit de 6195 ori

Citeste si: