La noapte e eclipsa de Luna, vizibila din Romania

Vineri, 05 Iunie 2020, ora 09:39
12685 citiri
La noapte e eclipsa de Luna, vizibila din Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Eclipsa de Luna prin penumbra, vizibila din Romania, se produce pe 5 iunie, maximul acesteia avand loc la ora 22 si 25 de minute, cand aproape jumatate din discul Lunii se va afla in penumbra Pamantului.

La o astfel de eclipsa, Luna nu intra deloc in umbra Pamantului, iar fenomenul poate fi observat pe tot parcursul desfasurarii de pe teritoriul Romaniei.

Eclipsa de Luna prin penumbra poate fi observata din diverse locuri din Europa, Africa, Asia si Australia si va dura 3 ore si 18 minute, potrivit NASA.

Fenomenul astronomic debuteaza in Romania (Bucuresti) la ora 20:46 (intrarea in penumbra) si se incheie in ziua urmatoare, 6 iunie, la 00:04 (cu iesirea completa din penumbra). Vom putea vedea schimbari pe discul Lunii doar in perioada maximului eclipsei si, pentru ca penumbra nu este foarte intunecata, vom vedea doar o reducere in stralucire a jumatatii astrului care intra in penumbra si care poate prezenta o modificare a culorii, de la cea obisnuita spre galbui, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Eclipsele de Luna ne ajuta sa studiem Terra

Eclipsele de Luna sunt mai putin spectaculoase, dar pot furniza specialistilor date extrem de importante privind atmosfera Pamantului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiatiei solare asupra atmosferei si altele, Luna comportandu-se ca un ecran pe care putem "citi" particularitatile atmosferei Pamantului.

De asemenea, eclipsele de Luna pot da informatii folosite si pentru masurarea vitezei de racire a scoartei lunare, in intervalul in care aceasta este lipsita de caldura Soarelui.

Urmatoarea eclipsa, vizibila si din tara noastra, se va produce tot in aceasta luna, la 21 iunie, si va fi o eclipsa partiala de Soare. Urmatoarea eclipsa de Luna vizibila din Romania se va produce pe 16 mai 2022 si va fi o eclipsa totala de Luna.

De cand s-a format, in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, Luna se indeparteaza de planeta noastra (cu aproximativ patru centimetri pe an). In perioada de rotatie a satelitului in jurul Pamantului, care dureaza aproximativ 29 de zile si jumatate, se disting patru faze: Luna Noua, Primul Patrar, Luna Plina, Ultimul Patrar.

Potrivit NASA, avem doua-patru eclipse de Soare in fiecare an, in timp ce eclipsele de Luna sunt mai putin frecvente.

O eclipsa de Luna se produce intotdeauna in momentul fazei de Luna Plina, atunci cand Soarele este in opozitie cu Luna. Fazele - Luna Noua sau Luna Plina - se produc la fiecare doua saptamani, insa eclipse se produc, de regula, de patru ori pe an.

Pentru ca un astfel de fenomen sa aiba loc, este necesar ca cele trei corpuri ceresti, Soarele, Pamantul si Luna, sa se afle aproximativ pe aceeasi directie.

Pamantul are intotdeauna o umbra in spatiu creata de lumina Soarelui, care are o parte centrala mai intunecata si o parte externa mai putin intunecata, numita penumbra. In timpul unei eclipse de Luna, aceasta intra, treptat, in umbra Pamantului.

La un moment dat, Luna poate disparea aproape de tot, fiind vizibila doar ca un disc de culoare rosie inchisa, numita "Luna sangerie". Aceasta este o eclipsa totala de Luna, potrivit Space.com.

Daca Luna trece doar prin partea externa a umbrei, prin penumbra, avem o eclipsa de Luna prin penumbra. Penumbra nu cauzeaza modificari importante asupra astrului, adica nu se intuneca.

Daca Luna nu intra in intregime in umbra Pamantului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii sa nu fie acoperit in totalitate, ci doar "muscat" foarte tare. Aceasta se numeste eclipsa partiala de Luna.

Cea mai veche eclipsa de Luna consemnata a avut loc in anul 3450 i.Hr. In vechile culturi, cand avea loc o eclipsa, oamenii spuneau ca soarele sau luna au fost inghitite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau ca cele doua corpuri ceresti erau mancate de varcolaci.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#eclipsa Luna 5 iunie 2020 , #fenomen