Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

J.K. Rowling, autoarea seriei literare "Harry Potter", susține că a primit amenințări cu moartea ca urmare a acuzațiilor de transfobie

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 20:03
3402 citiri
J.K. Rowling, autoarea seriei literare "Harry Potter", susține că a primit amenințări cu moartea ca urmare a acuzațiilor de transfobie
J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter FOTO Hepta

Scriitoarea britanică J.K. Rowling, autoarea seriei literare "Harry Potter", a anunţat luni că a primit numeroase ameninţări cu moartea din partea unor activişti pentru drepturile persoanelor transgen, care o acuză de transfobie, informează AFP.

"Am primit până acum atât de multe ameninţări cu moartea, încât aş putea să îmi acopăr întreaga casă cu ele, dar, cu toate acestea, nu am încetat să îmi exprim părerile", a declarat celebra scriitoare britanică într-o serie de mesaje publicate pe Twitter.

Ea a denunţat, de asemenea, faptul că trei activişti "s-au fotografiat în faţa casei" sale săptămâna trecută, "poziţionându-se cu mare atenţie pentru ca adresa să fie vizibilă", înainte de a distribui acele fotografii pe Twitter.

Contactată de AFP, Poliţia scoţiană a precizat că "o anchetă este în curs de desfăşurare".

Anul trecut, J.K. Rowling a distribuit pe Twitter un articol ce evoca "persoane care au ciclu menstrual" şi a adăugat un comentariu ironic: "Sunt sigură că a existat cândva un cuvânt pentru aceşti oameni. Să mă ajute cineva. Feumeie? Fameie? Feemeia?".

Scriitoarea a fost apoi aspru criticată de anumiţi internauţi, care i-au reamintit că şi bărbaţii transgen pot avea ciclu menstrual, însă nu şi femeile transgen.

Statutul persoanelor transgen a făcut obiectul unor dezbateri aprinse în ultimii ani în Marea Britanie. Pe de-o parte, numeroşi activişti luptă pentru drepturile acestor persoane, iar de cealaltă parte, anumiţi intelectuali, scriitori şi profesori au fost acuzaţi de transfobie şi se declară în prezent victime ale "culturii anulării" ("cancel culture").

O profesoară de filosofie, Kathleen Stock, a demisionat de la Universitatea Sussex din sudul Angliei în luna octombrie, declarându-se victimă a unei campanii de hărţuire. Ea declarase că identitatea de gen nu poate să prevaleze în faţa sexului biologic "atunci când este vorba despre drept şi despre politică".

J.K. Rowling a afirmat în mesajele ei de pe Twitter că a fost contactată de numeroase femei care au făcut "obiectul unor campanii de intimidare, ce au variat de la hărţuirea pe reţelele de socializare şi până la urmărirea angajaţilor lor, trecând prin divulgarea de date personale şi ameninţări directe ce vizau acţiuni violente, inclusiv viol".

Ea îi acuză în special pe cei trei activişti care au distribuit adresa locuinţei sale în spaţiul online că au făcut acest lucru pentru a o "intimida şi împiedica să apere drepturile femeilor bazate pe sexul biologic".

Potrivit Biroului naţional pentru statistică, rezidenţii britanici transgen sunt "de două ori mai susceptibili" să devină victime ale unei crime sau ale unei infracţiuni decât restul populaţiei. În 2019, două persoane transgen din cinci au fost victime ale unui incident sau ale unei crime bazate pe ură, potrivit institutului YouGov.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Rowling, #Harry Potter, #amenintari , #stiri magazin