In viitor, Pamantul va avea un singur continent

Joi, 27 Decembrie 2018, ora 15:00
27267 citiri
In viitor, Pamantul va avea un singur continent
Foto: Captura YouTube/American Geophysical Union (AGU)

Suprafata Pamantului, crusta solida pe care noi calcam, e formata din mai multe piese scindate. E precum coaja sparta a unui ou. Aceste piese, placile tectonice, se deplaseaza anual cu cativa centimetri.

Din cand in cand, insa, acestea se apropie si ajung sa se lipeasca, formand un supercontinent. Care ramane in aceasta forma cateva sute de milioane de ani, inainte de a se rupe din nou.

Placile ajung sa se departeze din nou una de alta, dupa care, peste inca 400 - 600 de milioane de ani, se unesc din nou.

Ultimul astfel de supercontinent a fost Pangea, format in urma cu circa 310 milioane de ani. A inceput sa se fragmenteze acum 180 de milioane de ani. Din ce in ce mai multe cercetari arata ca peste inca 200 - 250 de milioane de ani se va forma din nou un supercontinent. Prin urmare, arata Science Alert, suntem cam la jumatatea drumului pana la acel moment.

Patru scenarii:

Dar cum va arata acesta? Exista in prezent 4 scenarii. Supercontinentul ar putea lua forme diferite, reunite sub denumirile Novopangea, Pangea Ultima, Aurica si Amasia.

Toate aceste scenarii pleaca de la modul in care Pangea s-a separat si de la felul in care continentele din prezent se misca.

Fragmentarea fostului supercontinent Pangea a dus la formarea Oceanului Atlantic, care in prezent se tot mareste. O consecinta este micsorarea Oceanului Pacific. Cel din urma este locul in care se afla "Inelul de foc", un lant de vulcani format de incretirea scoartei Pamantului din acea zona, din cauza ca fundul oceanului ajunge sa intre practic sub placile continentale.

1. Novopangea

Daca plecam de la ipoteza ca se vor pastra conditiile actuale, Oceanul Atlantic va continua sa se mareasca, iar Pacificul sa se ingusteze, America de Nord si America de Sud se vor ciocni cu Antarctica, pe cand Africa se va contopi cu Eurasia. Toate continentele se vor uni la un moment dat.

In prezent, acesta este cel mai probabil scenariu, spun expertii.

2. Pangea Ultima

In acest scenariu, Oceanul Atlantic nu se va mai mari, ci dimpotriva, ceea ce va face sa se reuneasca continentele (precum in vremea supercontinentului Pangea) si sa formeze Pangea Ultima, inconjurata de Oceanul Pacific.

3. Aurica

Daca in Oceanul Atlantic vor aparea noi zone de subductie - ceva ce e posibil sa se intample deja - atat Oceanul Atlantic, cat si Pacific se vor micsora. Ceea ce inseamna ca va aparea un nou ocean.

In acest scenariu, riftul pan-asiatic, care taie Asia din vestul Indiei pana in zona arctica, se va deschide, lasand loc unui nou ocean, ceea ce va duce si la fomarea noului supercontinent Aurica.

4. Amasia

In cel de-al patrulea scenariu, toate continentele (cu exceptia Antarcticii) se vor deplasa catre nord, ducand in cele din urma la formarea supercontinentului Amasia.

In acest scenariu, atat Pacificul, cat si Atlanticul vor supravietui la dimensiuni mari.

Dintre toate aceste scenarii, se crede ca cel mai probabil e primul, Novopangea, acesta reprezentand cursul firesc al fenomenelor actuale. Insa oricare dintre scenarii vine cu multe intrebari si simulari in ceea ce priveste adaptarea si evolutia vietii pe Terra.

Citeste si Continentul african se rupe in doua sub ochii nostri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#supercontiment formare, #Pangea, #Novopangea, #Pangea Ultima, #Aurica, #Amasia , #cercetare
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Nu este nici o indoiala ca tara hotilor (Romania) va fi prezenta pe