In tine traieste altcineva? Sansele sunt mari si nici nu trebuie sa fii insarcinata

Duminica, 20 Septembrie 2015, ora 10:11
7558 citiri
In tine traieste altcineva? Sansele sunt mari si nici nu trebuie sa fii insarcinata
Foto: Pexels/unsplash.com

Crezi ca trupul si mintea iti apartin. Cum ar putea fi altfel? Insa, in realitate, esti rezultatul fuziunii multor organisme. Intr-un fel sau altul, in interiorul tau s-ar putea afla o alta persoana.

Candva, originile tale erau usor de inteles si determinat. Tatal tau s-a intalnit cu mama ta, s-au iubit, iar dintr-un ovul fertilizat ai aparut tu, urland in gura mare. Esti jumatate mama ta, jumatate tatal tau si 100% tu.

Doar ca a venit vremea sa afli ca lucrurile sunt mai complicate de atat, atrage atentia BBC. In afara de genele de la parinti, esti un mozaic de virusuri, bacterii si, posibil, alte persoane. Daca ai avut un frate geaman, mai mult ca sigur ca porti parti din el atat in corp, cat si in creier. Mai mult, acestea iti influenteaza felul in care te comporti si actiunile.

In fapt, oamenii sunt niste superorganisme, explica Peter Kramer, de la Universitatea Padova. "Un numar mare de indivizi umani si non-umani se lupta constant pentru control in interiorul nostru", mai afirma el, atragand atentia psihologilor si psihiatrilor ca ar trebui sa tina cont de toti acesti factori care influenteaza comportamentul.

O amestecatura de organisme

Oricat de alarmant ar suna, se stie de multa vreme ca suntem o "amestecatura" de diferite organisme. Microbii din intestine pot produce neurotransmitatori ce ne influenteaza starea de spirit. Unii oameni de stiinta spun chiar ca acesti microbi ne influenteaza si apetitul, astfel incat sa ne fie pofta de alimentele lor preferate.

Odata infectati cu Toxoplasma gondii, putem chiar sa murim. In natura, parazitul patrunde in creierul sobolanilor, deteminandu-i sa nu le mai fie frica de pisici. Sunt mancati, asa ca parazitul ajunge la o gazda mai buna, unde se poate reproduce in voie.

Insa si asupra oamenilor parazitul are efecte: ne modifica clar comportamentul, facandu-ne mai predispusi sa ne asumam riscuri (inutile). In plus, existenta acestui parazit mareste riscul de depresie si de schizofrenie.

Parazitul care le poate determina pe femei sa se sinucida

In lumina acestor afirmatii, e clar ca actiunile noastre nu ne apartin in intregime. Si asta nu e tot. Gemenii, chiar daca nu sunt siamezi, impart organe, chiar fara sa realizeze asta. La inceputul dezvoltarii intrauterine, celulele pot trece de la un individ la altul, in cazul sarcinilor multiple. Desi initial se credea ca e ceva rar, acum se stie ca, in realitate, e ceva "surprinzator de comun".

Explicatia pentru care exista oameni cu doua grupe de sange

Circa 8% dintre gemenii non-identici si 21% dintre tripleti au nu una, ci doua grupe de sange: una produsa de propriile celule si una de celulele absorbite de la fratele geaman. Practic, cei in cauza sunt o fuziune intre doua organisme, inclusiv creierul este o combinatie.

Chiar si daca nu ai avut un frate geaman, exista si alte cai prin care ai fost sau esti invadat de celulele de la alta persoana. E posibil ca, la inceput, sa fi existat doi fetusi in pantec, care, insa, sa se fi unit la debitul dezvoltarii. Daca s-a intamplat atat de devreme, celulele sunt incorporate in tesut si par sa se dezvolte normal. Totusi, au amprenta genetica a altei persoane.

"Arati ca o persoana, insa ai celulele unei alte persoane in tine - practic, ai fost intotdeauna doua persoane", explica Peter Kramer.

E perfect plauzibil ca tesutul de la un alt om sa duca la o dezvoltare a creierului in directii complet neasteptate, explica si Lee Nelson, de la Universitatea Washington. Acesta studiaza in prezent posibilitatea ca niste celule din creierul mamei sa fie implantate in creierul bebelusului ei.

Creier de femeie, cu ADN masculin

Omul de stiinta a descoperit ca nu suntem imuni nici macar la maturitate. In urma cu cativa ani, cercetatorul si un coleg de breasla, William Chan, de la Universitatea Alberta, din Edmorton, a luat mostre de tesut din creierul mai multor femei si le-a analizat genomul, cautand cromozomul Y. In creierul a 63% dintre femei s-au gasit celule provenind de la persoane de sex masculin.

"Nu doar ca am gasit ADN de barbat in creierul femeilor, dar l-am gasit in mai multe regiuni cerebrale", a explicat Chan. Singura explicatie logica e ca acest ADN provine de la bebelusii avuti de femei. Cumva, celule din corpul baiatului au reusit sa iasa din placenta si sa migreze catre creierul mamei.

Cercetatorii au mai descoperit ceva, cu aceeasi ocazie: in mod surprinzator, aceste celule micsoreaza riscul ca mama sa se imbolnaveasca de Alzheimer. De ce ramane insa un mister.

Cunostintele noastre legate de superorganismul numit om sunt inca la inceput, asa ca multe sunt doar teorii pentru moment. Cert e ca nu avem niciun motiv sa fim ostili cu acesti "invadatori" - pana la urma, si cu ajutorul lor am devenit cine suntem.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#organism femeie celule barbat, #ADN barbat creier femeie, #gemeni migratie celule sarcina, #celule frate geaman stadiu embrionar, #organism uman vurusuri microbi , #genetica