Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > cercetare
A   A   A

In premiera, s-a reusit reprogramarea unor celule de la o femeie de 114 ani pana la nivelul celor stem. Functioneaza ca la inceputul vietii!

In premiera, s-a reusit reprogramarea unor celule de la o femeie de 114 ani pana la nivelul celor stem. Functioneaza ca la inceputul vietii!
Foto: Arhiva Pixabay
Pentru prima oara, oamenii de stiinta au reusit sa reprogrameze celule recoltate de la o femeie de 114 ani, cea mai varstnica donatoare care a existat vreodata, aducandu-le la stadiul de celule stem.

Celulele au fost recoltate dintr-o mostra de sange si readuse la nivelul celulelor stem. Apoi, acestea au fost folosite cu succes pentru repararea unor tesuturi cum ar fi oasele, cartilajele si tesutul adipos, arata Science Alert, care citeaza un raport publicat de Biochemical and Biophysical Research Communications.

"Acum am aratat ca se poate si avem un instrument valoros pentru a gasi genele si alti factori care pot incetini procesul imbatranirii", a declarat unul dintre cercetatorii implicati in studiu.
Sigur, cele mai valoroase celule stem sunt cele recoltate la nastere, dar achizitia lor pune niste probleme de natura etica. Din fericire, insa, s-a demonstrat ca si celulele recoltate de la adulti, cele somatice, pe care le are fiecare dintre noi, practic totalitatea celulelor, cu exceptia celor sexuale, pot fi reprogramate astfel incat sa ajunga la stadiul de celule stem, nivelul primar.

Pana acum nu se stia cata vreme celulele corpului omenesc raman programabile. Dupa numeroase esecuri, s-a reusit reprogramarea inclusiv a celulelor provenite de la oameni de peste 100 de ani.

S-a demonstrat ca oamenii care trec de 100 de ani nu numai ca imbatranesc mai incet, dar au si un soi de imunitate ciudata la bolile cronice aflate in stransa legatura cu varsta, cum ar fi Azheimer sau Parkinson. In plus, aceasta "imunitate" nu pare sa aiba nimic de-a face cu stilul de viata. Acesta este urmatorul pas al cercetarii, de a se afla ce anume prelungeste atat de mult viata.
In prezent, se stie doar despre 28 de oameni care au peste 110 ani. Insa aceasta populatie e greu de studiat, nu numai pentru ca este atat de mica, ci si pentru ca adesea varsta nu poate fi dovedita concludent.

Vezi si: Un elixir al nemuririi a fost gasit intr-un vas vechi de 2.000 de ani. Ce contine lichidul

A.P.
Facebook ShareTweet
 Joi, 26 Martie 2020, ora 08:41

 Articol citit de 9600 ori

Citeste si: