Imagini uimitoare cu inelele lui Uranus: Nu seamana cu nimic din sistemul solar

Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 09:00
14588 citiri
Imagini uimitoare cu inelele lui Uranus: Nu seamana cu nimic din sistemul solar
Foto: Voyager 2, NASA, Erich Karkoschka

Planeta Saturn e singura ilustrata cu inele, dar asta nu inseamna ca e unica din spatiu cu aceasta caracteristica. Uranus, Jupiter si Neptun se lauda si ele cu inele, doar ca acestea pot fi vazute doar cu telescoape puternice sau sonde spatiale precum Juno.

Iar, pentru prima oara, oamenii de stiinta au putut determina temperatura inelelor si au confirmat ca inelul principal al lui Uranus, epsilon, este unic in Sistemul Solar, arata Science Alert.

Foto: UC Berkeley

Abia de anul trecut am inceput sa aflam mai multe despre cele 13 inele din jurul planetei Uranus, cand astronomii au scanat termic gigantul de gheata.

Cand vine vorba despre inele, stim precis ca Jupiter are patru, Neptun are cinci, iar Saturn are mii de asemenea inele. De Uranus, nu stim foarte multe, deoarece inelele sale reflecta foarte putina lumina in lungimile de unda optice si aproape infrarosu, utilizate in mod obisnuit pentru observatii in sistemul solar.

De fapt, sunt atat de difuze incat nici macar nu au fost descoperite pana in 1977 (inelele lui Jupiter au fost descoperite in 1979, iar ale lui Neptun, in 1984).

Prin urmare, a fost cumva neasteptat ca inelele sa apara in imaginile termale pe care astronomii le-au captat pentru explorarea temperaturii atmosferei planetei. Deosebit de clar a fost inelul epsilon.

Din imaginea termica, oamenii de stiinta de la Universitatea din Leicester au putut afla cate ceva despre temperatura inelelor: 77 Kelvin (punctul de fierbere al azotului lichid la presiunea atmosferica standard). Asta, in conditiile in care temperatura de suprafata a lui Uranus poate ajunge la 47 Kelvin.

Cercetarea, publicata de Astrophysical Journal, a mai aratat ca inelele sunt foarte ciudate, in comparatie cu cele din jurul altor planete. Nu contin doar praf fin, asa cum se intampla in cazul inelelor planetelor Jupiter si Neptun, si nici bolovani uriasi, cum sunt cei care se gasesc in inelele lui Saturn.

Uranus are straturi de praf intre inelele sale, dar inelele in sine constau in bucati de dimensiunea unor mingi de golf.

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#inele Uranus temperatura, #studiu inele Uranus, #planeta Uranus studii , #planete