Gropile misterioase care apar pe Pamant (Galerie foto)

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 13:01
13994 citiri
Gropile misterioase care apar pe Pamant (Galerie foto)

Adancituri, cavitati imense, gropi bizare, toate apar in multe parti ale lumii. Care este explicatia craterelor misterioase care apar pe suprafata terestra? Care sunt evenimentele care cauzeaza aceste "gauri terestre"? Detonari subterane de bombe atomice, eruptii vulcanice, "forte malefice" ascunse in adancuri?

Cercetatorul Keith Howard, de la United States Geological Survey, si-a dedicat intreaga viata studiind aceste fenomene misterioase ale reliefului terestru, informeaza Discovery.com.

Howard a descoperit ca structurile geologice se "darama" urmand, aparent, aceleasi tipare si cauzeaza enigmatice cavitati in pamant.

Care sunt cauzele aparitiei gropilor misterioase?

Exploatarile resurselor (de sare) permit apei sa se infiltreze pe anumite crapaturi ale scoartei si sa macine rocile mai moi, lasand in urma o cavitate ce nu poate sustine tavanul de deasupra, care se prabuseste (Ocnele Mari, judetul Valcea).

Eruptiile vulcanice pot goli rezervoare magmatice subterane, iar rocile nu isi mai pastreaza structura si se prabusesc in interior (insula Genovesa, Galapagos).

Craterul din Guatemala City, una dintre cele mai bizare din lume, a fost provocat de prabusirea pe verticala a straturilor de roca ce si-au pierdut rezistenta.

Cavitatile in care au luat nastere unele lacuri sarate (inclusiv in Romania) s-au format prin prabusirea tavanului salinelor si minelor formate in urma exploatarii sarii sau dizolvarii "masivelor" subterane de sare (Lacul Ursu, Sovata).

Alte gropi au fost generate de tasarea si sufoziunea straturilor de leoss (roca sedimentara, prafoasa) din cauza unor cladiri grele, cutremure sau infiltratiei apelor subterane care au creat canale. Un alt exemplu, oarecum asemanator, sunt depresiunile sub forma de dolina, in roci calcaroase.

Cratere imense s-au format prin caderea de meteoriti in trecutul geologic al Terrei (Craterul Meteor, SUA).

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#gropi misterioase pamant, #formatiuni geologice stranii, #gropi doline lacuri , #inedit