Greseli de eticheta cand vizitezi Japonia

Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:16
7077 citiri
Greseli de eticheta cand vizitezi Japonia

In Japonia exista atat de multe reguli legate de comportament si eticheta in societate incat este imposibil sa nu incalci macar unele dintre ele in calitate de turist.

Pentru a nu te pozitiona in situatii jenante, este bine sa inveti cate putin din aceste legi nescrise. Askmen iti indica unele dintre ele:

Sa-ti sufli nasul in public

Daca te afli intr-un loc aglomerat, cum ar fi un tren, caci acesta este pricipalul mijloc de transport al japonezilor catre serviciu, sub nicio forma nu este cazul sa iti sufli nasul. Nu conteaza ca simti ca nu mai poti respira, ca te faci albastru, nasul nu poate sa fie golit daca nu vrei ca toata lumea sa te priveasca urat.

Ori tragi de el pana cand cobori si iti gasesti un coltisor privat, ori te stergi cat poti de discret si fara sunete, fara sa pierzi prea mult timp apoi uitandu-te la comorile extrase.

Sa arati cu degetul

Daca vorbesti cu cineva si arati cu degetul inspre persoana respectiva s-ar putea sa starnesti, fara sa vrei, un pic de teama. Poate ca initial nu-ti vei da seama, dar expresia celui din fata ta, de parca ar avea un revolver atintit asupra sa, ar trebui sa-ti dea de gandit.

Daca nu te poti abtine din gesticulat, incearca sa inclestezi pumnul si sa arati cu degetul mare, cel mult.

Sa iti torni singur berea cand esti in oras cu prietenii

Sa servesti pe altii la masa este bun augur in Japonia, un gest atat de apreciat incat sa te servesti singur nu numai ca si-a pierdut din valoare, dar nici nu este vazut cu ochi buni. Vrei sa iti pui bautura in pahar? Mana ta va fi palmuita instantaneu de alte cateva, care vor incerca sa iti smulga sticla din mana si sa o faca in locul tau.

Asa ca, in ceea ce priveste portia ta, ramai fara grija, caci altii vor avea grija sa o suplimenteze. Totusi, ca un coechipier bun, nu-ti lasa nici tu colegii de masa pe uscat.

Sa te intorci cu papucii de toaleta la masa

Te intrebi, probabil, despre ce papuci de toaleta este vorba. In Japonia, atunci cand natura isi cere drepturile, trebuie sa iti scoti pantofii din picioare cand ajungi la usa toaletei si sa iei papucii din dotare. Nu multi sunt aceia care au scapat macar o data fara sa uite ca si-au schimbat incaltamintea si s-au intors cu papucii la masa.

Nu vei fi nici prima si nici ultima persoana care va face aceasta gafa, dar ai grija sa te intorci cat poti de discret si sa iti recapeti pantofii.

Sa oferi cadouri in multiplu de 4

La fel ca in toate culturile, exista si in Japonia cateva indiscretii legate de moarte. In limba lor, cuvantul "patru" desemneaza si "moartea", asa ca acest numar este considerat ghinionist.

Prin urmare, daca ai fost invitat la ziua unei persoane, acasa la cineva sau pur si simplu vrei sa ii oferi cuiva ceva dragut, nu oferi nimic in numar de 4.

Sa inmanezi hrana altcuiva folosindu-te de betisoare

Singura ocazie in care poti pasa ceva cu betisoarele catre o alta persoana este atunci cand are loc incinerarea cuiva, ocazie cu care, dupa ce sunt arse, oasele sunt prinse cu bete speciale de catre o ruda si pasate alteia, pentru a ajunge ulterior in urna.

Asa ca tine minte acest amanunt atunci cand tu si vecinul de masa vreti sa faceti schimb de mancare. Mai bine va schimbati direct farfuriile pentru o perioada, in cazul in care vreti neaparat sa gustati din bunatatile celuilalt.

Sa iti infigi vertical betele in orez

Si acest lucru este legat de ritualurile japoneze de inmormantare. Fie ca te afli printre prieteni sau intr-un restaurant, nimeni nu va aprecia daca vei face acest gest. In timpul inmormatarilor budiste din Japonia, orezul se ofera mortilor, asa ca infigand betisoarele vei face un gest neelegant si vei trezi altora amintiri neplacute.

Atunci cand nu le folosesti, pune betisoarele langa farfurie, pe un servetel de pe masa, si vei scapa de privirile intepatoare.

Sa fii nepasator cand cineva iti da o carte de vizita

Nefiind japonez, este foarte posibil ca atunci cand ai o conversatie cu o persoana si aceasta iti ofera o carte de vizita, sa o iei repede si sa o bagi in buzunar. Cu siguranta gestul tau va fi vazut ca unul nelalocul lui.

Este bine sa primesti hartiuta cu respect, sa te uiti la ea cu atentie, moment in care proprietarul isi va confirma numele, dupa care sa o asezi atent in portofel, avand grija sa nu o indoi.

Sa intri cu pantofii in picioare in casa cuiva

Japonezii sunt destul de rabdatori si intelegatori atunci cand vine vorba despre vizitatorii care incalca diverse obiceiuri, dar este ceva care cu siguranta va fi vazut urat de orice gazda: sa intri in casa sa fara sa iti dai jos pantofii. Cand intri in casa spune "ojama shimasu" si da-ti jos incaltamintea, punandu-ti papucii speciali pe care ti-i va oferi gazda.

Asa ca ai mereu grija cand pleci de acasa ca sosetele tale sa nu aiba vreo gaura, caci aceasta va fi cu siguranta depistata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Japonia obiceiuri de urmat, #Japonia sfaturi comportament, #Japonia obiceiuri eticheta, #Japonia sfaturi turisti, #traditii Japonia , #obiceiuri
Comentarii
Poza starpitorul
starpitorul
rank 5
regulile normale de bun simt... uitate de multi "civilizati"...