O lume extraterestră în interiorul unui ghețar: Totul este halucinant GALERIE FOTO

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 02:15
9108 citiri
O lume extraterestră în interiorul unui ghețar: Totul este halucinant GALERIE FOTO
Ghețarii din Austria vor dispărea FOTO: Gulf News

Cele mai frumoase peisaje de pe glob ne arată diversitatea planetei noastre, așa cum o relevă recentele imagini suprinse de oamenii de știință în Austria. Aici, ei au dezvăluit o lume extraterestră aflată sub ghețarii condamnați să se topească, din cauza schimbărilor climatice.

Experții anunță că acești ghețari intră în colaps, mai repede decât s-au așteptat, în urma încălzirii globale accelerate, din ultimele decenii. Este deja prea târziu pentru a mai putea salva aceste minunății ale naturii, despre care cercetătorii spun că ele au trecut de punctul de întoarcere și în câteva decenii vor dispărea complet, potrivit Gulf News.

Ciudatele caverne albastre de sub ghețari dețin indicii despre modul în care gheața, care s-a format de-a lungul mileniilor și s-a topit doar în câteva decenii, s-a prăbușit mult mai repede decât credeau specialiștii de mediu.

Aceste aspecte observate de oamenii de știință sub ghețarii din Austria, ar putea ajuta alte comunități care depind de ghețari, din alte colțuri ale lumii, să le gestioneze mai bine declinul și să-i salveze.

”Nu mai putem face nimic pentru ghețarii din estul Alpilor din Austria. Dar aici putem vedea ce se întâmplă, dacă nu facem nimic pentru ceilalți ghețari”, a spus Andrea Fischer, care a fotografiat cavernele de sub ghețarul Jamtalferner din Alpi tirolezi, de la granița dintre Austria cu Elveția.

Acest ghețar se numără printre cei mai mari 30 de ghețari din Austria și unul dintre cei 10, în care oamenii de știință fac măsurători precise anual, documentând declinul, care este ireversibil.

Golurile erodează ghețarii din interior, deoarece aerul mai cald și apa topită vin în contact cu tot mai multă gheață, până ce se prăbușește.

Aceste găuri sunt un semn tipic de prăbușire, pe care îl observăm. Este, de asemenea, un motiv pentru care se întâmplă atât de repede, apoi dintr-o dată totul implodează”, a declarat Fischer, director al Institutului de cercetare din cadrul Academiei de Științe din Austria.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#ghetari, #ghetari Alpi, #ghetari topire, #topirea ghetarilor, #topirea ghetarilor incalzire globala, #Austria, #muntii alpi , #descoperire