Omenirea în mare pericol, expusă la boli incurabile: Gaura de ozon gigantică, mai mare decât Antarctica VIDEO

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 05:00
12242 citiri
Omenirea în mare pericol, expusă la boli incurabile: Gaura de ozon gigantică, mai mare decât Antarctica VIDEO
Gaura de ozon de deasupra Pământului este gigantică FOTO: CBS

Cercetătorii au anunțat o veste îngrozitoare pentru omenire, gaura din stratul de ozon protector din stratosfera Pământului este neobișnuit de mare, fiind mai largă decât Antarctica. Fenomenul constituie un risc major pentru producerea cancerului de piele la expunerea la Soare a oamenilor, precum și la creșterea încălzirii globale și deteriorarea mediului ambiant.

Oamenii de știință de la Serviciul de monitorizare a atmosferei Pământului Copernicus au anunțat că gaura de ozon de deasupra planetei noastre a crescut rapid în 2021 și este mai mare cu 75% decât în anul 1979, potrivit The Guardian.

Ozonul există la altitudini cuprinse între 11 și 40 de kilometri față de suprafața Pământului, în stratosferă, el acționând ca o protecție solară pentru planetă, față de radiațiile ultraviolete extrem de nocive.

În fiecare an, se formează o gaură în timpul iernii din emisfera sudică, deoarece Soarele provoacă reacții care diminuează ozonul. Copernicus a transmis că ”spărtura din stratul de ozon din acest an este foarte mare, mai mult ca de obicei”.

”Nu putem estima cu adevărat în această etapă, cum va evolua gaura de ozon. Cu toate astea, cea din 2021 este asemănătoare cu aceea din 2020, care a fost una dintre cele mai mari și de lungă durată, ea s-a închis în preajma Crăciunului”, a spus Vincent-Henri Peuch, directorul Copernicus.

”Gaura de ozon din 2021 este acum printre cele mai mari din istoria înregistrărilor din 1979, dar procesul este încă în desfășurare”, a completat cercetătorul.

Oamenii de știință susțin că epuizarea ozonului din stratosfera Pământului este cauzată de gazele produse de oameni, așa-numitele CFC (chimicale care conțin atomi de carbon, clor și fluor) și care au fost dezvoltate pentru prima dată pe Pământ în anii ’30. Și astăzi CFC-urile sunt folosite pe scară largă în producția de agenți frigorifici, aerosoli, solvenți chimici și la izolația clădirilor.

Acești atomi distrug moleculele de ozon, care protejează viața oamenilor de pe Pământ de absorbția razelor ultraviolete (UV), care au un potențial extrem de dăunător. Acestea pot provoca cancer de piele (astfel, trebuie evitată expunerea la Soare, în orele nerecomandate de medici), cataractă și deteriorarea mediului, precum și creșterea temperaturilor globale,conform Commentary Box Sports.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#gaura ozon, #gaura ozon incalzire globala, #gaura ozon Antarctica, #pericol raze ultraviolete, #raze ultraviolete cancer piele , #fenomen