Fragmente dintr-un continent pierdut se afla in Oceanul Indian

Duminica, 01 August 2021, ora 10:373728 citiri
Fragmente dintr-un continent pierdut se afla in Oceanul Indian

Suprafata de uscat de pe Terra era, pana acum 750 de milioane de ani, sudata intr-un super-continent numit Rodinia. Oamenii de stiinta cred ca au gasit un fragment din acesta ingropat in Oceanul Indian.

Chiar daca in prezent India este despartita de Madagascar de ocean, candva se invecinau. Bucata de pamant dintre ele doua este cea care s-a scufundat, relateaza BBC, citand un raport publicat de jurnalul Nature Geoscience.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceatsa concluzie studiind granulele de nisip de pe plajele din Mauritius. Daca majoritatea erau de natura vulcanica, datorandu-si existenta unei eruptii de acum 9 milioane de ani, au fost gasite si minerale mult mai vechi. Potrivit profesorului Trond Torsvik, de la Universitatea din Oslo, este vorba de zirconiu, care de obicei se gaseste in crusta continentala.

Varsta acestuia a fost estimata undeva la 1.970 - 600 de milioane de ani. Se pare ca acesta a fost adus la suprafata de o eruptie vulcanica.

Despre fasia de pamant ce lipea India de Madagascar, Mauritia, oamenii de stiinta spun ca s-ar gasi la 10 kilometri adancime sub Mauritius si sub Oceanul Indian.

In urma cu 85 de milioane de ani, India a inceput sa se desprinda de Madagascar, iar micro-continentul s-a rupt la randul sau, disparand in cele din urma in adancuri. Un fragment din acesta ar fi supravietuit insa, fiind vorba de Seychelles, practic o bucata de granit, de crusta continentala, ce sta in mijlocul Oceanului Indian, dupa cum explica acelasi om de stiinta. La un moment dat, Seychelles se aflau la nord de Madagascar.

Este posibil ca astfel de fragmente sa se mai gaseasca in ocean.