STUDIU Forme de viata terestre ar putea supravietui temporar pe Marte

Luni, 22 Februarie 2021, ora 14:10
3346 citiri
STUDIU Forme de viata terestre ar putea supravietui temporar pe Marte
Forme de viata terestre ar putea supravietui temporar pe Marte. Foto: Pixabay

Unii microbi de pe Pamant ar putea supravietui temporar pe suprafata planetei Marte, a constatat un studiu recent, realizat de cercetatori de la agentia spatiala americana NASA si de la Centrul Aerospatial German (DLR), informeaza luni platforma stiintifica EurekAlert!

Cercetatorii au testat rezistenta microorganismelor la conditiile martiene prin lansarea lor in stratosfera Pamantului, care prezinta cele mai apropiate conditii de cele existente pe "Planeta Rosie".

Publicat in Frontiers in Microbiology, studiul deschide calea pentru intelegerea atat a amenintarii microbilor pentru misiunile spatiale, cat si a oportunitatilor pentru independenta fata de resursele de pe Pamant.

"Am testat cu succes un nou mod de expunere a bacteriilor si fungilor la conditii asemanatoare cu cele de pe Marte, utilizand un balon stiintific pentru a ne transporta echipamentele experimentale pana in stratosfera Pamantului", a declarat Marta Filipa Cortesao, din cadrul DLR din Koln, Germania, una dintre autorii cercetarii.

"Unii microbi, in special sporii de mucegai negru, au reusit sa supravietuiasca acestei calatorii, chiar si dupa ce au fost expusi la radiatii UV foarte ridicate", a adaugat specialista, citata intr-un comunicat.

Intelegerea rezistentei microbilor la calatoriile spatiale este vitala pentru succesul misiunilor viitoare. In cautarea vietii extraterestre, trebuie sa fim siguri ca orice descoperim nu a calatorit alaturi de noi de pe Pamant, noteaza platforma mentionata.

In conditiile unor "misiuni pe termen lung cu echipaj uman pe Marte, trebuie sa cunoastem cum ar supravietui microorganismele asociate omului pe Planeta Rosie, unele dintre acestea putand reprezenta un risc medical pentru astronauti", a precizat Katharina Siems, din cadrul DLR, una dintre autorii studiului.

"In plus, unii microbi ar putea fi valorosi pentru explorarea spatiului. Ei ne-ar putea ajuta sa producem hrana si provizii independente de cele de pe Pamant, ceea ce va fi crucial la departare de casa", a adaugat ea.

Numeroase caracteristici-cheie ale mediului de la suprafata martiana nu pot fi gasite sau reproduse cu usurinta la suprafata planetei noastre, insa, deasupra stratului de ozon din stratosfera mijlocie a Pamantului, conditiile sunt remarcabil de similare.

"Am lansat microbii in stratosfera in cadrul MARSBOx (experimentul Microbes in Atmosphere for Radiation, Survival and Biological Outcomes - microbi in atmosfera pentru radiatii, supravietuire si rezultate biologice n.red.), care a fost mentinut la presiune martiana si umplut cu atmosfera martiana artificiala pe tot parcursul misiunii", a explicat Cortesao.

"Cutia a transportat doua straturi de probe, stratul inferior fiind protejat de radiatii. Acest lucru ne-a permis sa separam efectele radiatiei de celelalte conditii de testate: desicare, atmosfera si fluctuatie de temperatura in timpul zborului. Probele din stratul superior au fost expuse la o cantitate de peste o mie de ori mai mare de radiatie UV, care poate provoca arsuri solare pe pielea noastra", a adaugat Cortesao.

Siems a explicat ca "in timp ce nu toti microbii au supravietuit calatoriei, unul, detectat anterior pe Statia Spatiala Internationala, mucegaiul negru Aspergillus niger, a putut fi 'reinviat' dupa revenirea acasa".

Cercetatoarea a subliniat importanta acestui studiu in curs. "Microorganismele sunt strans legate de noi; de corpul nostru, de hrana noastra, de mediul nostru, asadar este imposibil sa le excludem din calatoriile spatiale.

Folosirea unor analogii potrivite pentru mediul martian, cum ar fi misiunea balonului MARSBOx in stratosfera, este o modalitate cu adevarat importanta de a explora toate implicatiile calatoriei spatiale asupra vietii microbiene si de a identifica modul in care putem directiona aceste cunostinte catre descoperiri spatiale uimitoare", a adaugat Siems.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
Decizie oficială. Ce se întâmplă cu selecționerul de 36 de ani al Germaniei după Euro 2024
Decizie oficială. Ce se întâmplă cu selecționerul de 36 de ani al Germaniei după Euro 2024
Julian Nagelsmann şi-a prelungit cu doi ani contractul de selecţioner al Germaniei, până în 2026, a anunţat vineri Federaţia germană de fotbal (DFB) pe site-ul său oficial, informează...
#marte, #planeta Marte, #viata pe Marte, #Cercetatori, #Germania , #stiri magazin