Un fenomen neobișnuit va ”lovi” Arctica: Schimbări dramatice din Groenlanda până în Rusia VIDEO

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 00:42
10537 citiri
Un fenomen neobișnuit va ”lovi” Arctica: Schimbări dramatice din Groenlanda până în Rusia VIDEO
Schimbări climatice dramatice se vor produce în Arctica FOTO: Daily Mail

O echipă de oameni de știință de la universități din Canada, Statele Unite, Marea Britanie și Finlanda, care a realizat un studiu despre Arctica, dă un avertisment serios omenirii, privind viitorul acestei regiuni. Experții anunță că un fenomen alarmant va ”lovi” zona, ploile vor înlocui ninsorile până în anul 2060.

Încălzirea globală va conduce la schimbări climatice dramatice, istorice, în Arctica, ce cuprinde oceanul și părți din Alaska, Canada, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Rusia și Suedia, potrivit Nature.

Cercetătorii conduși de Universitatea Manitoba din Canada, care au analizat cele mai recente proiecții climatice, au descoperit că ploaia ar putea deveni predominată în Arctica, chiar și la o creștere a încălzirii globale de 1,5 grade Celsius.

Estimările experților arată că precipitațiile artice vor crește foarte mult în secolul al XXI-lea, între 30 și 60% față de nivelul actual, până în anul 2100. Acest fenomen neobișnuit pentru regiune ar putea avea un impact pronunțat asupra balanței de masă a calotei de gheață din Groenlanda, asupra creșterii nivelului mării, a florei, a faunei și a aspectelor socio-ecologice asociate sistemelor.

Descoperire ce surprinde lumea: Fenomenul prin care munții Himalaya au ”scos” capul din interiorul Pământului VIDEO

”Schimbările vor fi mai severe și vor avea loc mult mai devreme decât se prevedea și, prin urmare, vor avea implicații majore pentru viața din Arctica și dincolo de ea”, a spus dr. Michelle McCrystall, de la Universitatea Manitoba, Winnipeg, Canada, conducătorul studiului publicat recent în revista Nature.

Privind modul în care ciclul apei din Arctica s-ar putea schimba până în 2100, cercetătorii au descoperit că se estimează că toate formele de precipitații vor crește în toate anotimpurile, ca urmare a încălzirii globale.

Fenomen astronomic invizibil observat pentru prima dată în istorie. Ar putea schimba legile fizicii VIDEO

Ploaia va înlocui ninsoarea, cu unul sau două decenii mai devreme decât indicau modelele climatice anterioare, o schimbare legată de creșterea încălzirii și de declinul rapid al gheții marine.

”Schimbările din Arctica sunt profunde. Studiul arată că impacturile vor fi puternice, fiind legate de nivelul global de creștere al temperaturilor și, prin urmare, vor depinde de emisiile de gaze cu efect de seră, în viitor”, a spus Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard al NASA.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. „Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame”
Criza alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi...
#Arctica, #Arctica schimbari, #Arctica incalzire globala, #schimbari climatice, #incalzire globala, #topirea calotei gheata , #fenomen