Fenomenul extrem din Antarctica, de neoprit: Pericol pentru toată lumea

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 05:00 14941 citiri
Topirea calotei de gheață din Antarctica nu poate fi stopată FOTO: Science Alert

O echipă internațională de cercetători din Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Germania a făcut o descoperire groaznică în urma unui studiu privind un fenomen care se produce în Antarctica. Experții au constatat că accelerarea pierderii calotei de gheață datorită încălzirii globale, va conduce la creșterea niveluli mării la nivel global, provocând inundații catastrofale în orașele de coastă din întreaga lume.

Fenomenul din Antarctica va ajunge la un punct critic în doar 10 ani, iar acesta va fi ireversibil. Momentul de maximum al topirii ghețarilor, ce nu se va mai putea întoarce, se va produce mai devreme decât anticipaseră oamenii de știință anterior, potrivit revistei Nature, unde a fost publicată lucrarea.

Experții au căutat să-și facă o idee mai bună despre ceea ce se petrece în prezent în Antarctica și au cercetat istoria acestui continent din ultimii 20.000 de ani, de la ultima epocă glaciară, prin mostre luate de pe fundul mării.

”Studiul nostru dezvăluie că în vremuri din trecut, când calota de gheață s-a retras, perioadele de pierdere rapidă ”au pornit” brusc, în doar un deceniu sau două. Interesant este faptul că, după ce calota a continuat să se retragă timp de câteva sute de ani, acest fenomen s-a ”oprit” din nou, durând doar câteva decenii”, a spus climatologul Zoe Thomas de la Universitatea New South Wales din Australia, implicată în cercetare, conform Science Alert.

Misterul provenienței aurului de pe Pământ a fost descifrat: Originea de necrezut a prețiosului metal VIDEO

Dacă încălzirea globală va continua în ritmul actual, iar schimbarea stratului de gheață din Antarctica poate fi interpretată în același mod ca în evenimentele din trecut identificate de către experți, atunci ne aflăm într-un punct de cotitură, ceea ce s-a constatat și în alte regiuni ale lumii și în Arctica.

”Dacă este nevoie de doar un deceniu pentru a răsturna un sistem ca acesta, privind calota, este de fapt destul de îngrozitor, deoarece dacă învelișul de gheață antarctic se comportă în viitor, ca în trecut, trebuie să ne confruntăm cu un moment critic chiar acum”, a spus Thomas.

Descoperire neobișnuită în atmosferă: Pericolul neștiut ce pândește zborurile de pasageri cu avionul

Concluziile studiului sunt extrem de îngrijorătoare pentru Antarctica, privind topirea calotei de gheață, astfel că aceasta va contribui la creșterea nivelului mării în întreaga lume cu 1 metru până în 2100 și cu până la 16 metri până în anul 2500. Fenomenul va provoca multe catastrofe globale naturale, prin inundarea orașelor de coastă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News