Fenomenul invizibil din Oceanul Atlantic: Ar putea fi fatal vieții de pe Pământ VIDEO

Miercuri, 11 August 2021, ora 02:11
19518 citiri
Fenomenul invizibil din Oceanul Atlantic: Ar putea fi fatal vieții de pe Pământ VIDEO
Curenții din oceane pun în pericol viața de pe Pământ FOTO: Salon

Un studiu realizat de un reputat om de știință de la Institutul de cercetări climatice din Potsdam, Germania a dezvăluit faptul că un fenomen din Atlantic ar putea perturba în mod grav și permanent viața de pe Pământ. Curentul din adâncul oceanului se destabilizează periculos și va afecta clima, nivelul mării și sistemele meteorologice din întreaga lume.

Raportul a fost publicat în revista Nature Climate Change, el descriind modul în care mai mulți curenți acvatici cunoscuți sub numele de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) au ajuns să-și ”piardă aproape în totalitate stabilitatea, în ultimul secol”, pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, potrivit Salon.

Niklas Boers, de la Institutul Potsdam, a analizat datele privind temperatura și salinitatea oceanelor pentru a demonstra că circulația acestor curenți subacvatici s-au slăbit, în ultimele decenii.

În cazul în care tendințele actuale vor continua, aceștia pot încetini până la un nivel periculos sau chiar vor dispărea. Sistemul actual al curenților AMOC este asemănat cu benzile transportoare, practic un șuvoi (”un cordon”) curge spre nord în Oceanul Atlantic cu apă caldă, care ajungând în regiunile nordice, se evaporă, crescând salinitatea.

Apa mai sărată devine mai rece și mai grea, ajungâng în adâncuri și se întoarce spre sud, în Atlantic (”al doilea cordon”). Acești doi curenți sunt la rândul lor conectați cu alții din Oceanul de Sud, Marea Labrador și Marea Nordului.

Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Anomalia care crește inexplicabil, în adâncuri VIDEO

Studiul confirmă alte rapoarte anterioare, constatând că sistemele de circulație din adâncul oceanului Atlantic sunt cele mai slabe din ultimii 1.600 de ani. Acestea sunt vitale pentru menținerea vieții pe Pământ.

Dacă acețti curenți se opresc, temperatura va scădea în Europa, iar numărul furtunilor va crește, schimbarea condițiilor meteo va duce la lipsa alimentelor în America de Sud, India și Africa de Vest.

Alarmă în rândul a 14.000 de oameni de știință: Pământul își pierde semnele vitale

Creșterea nivelului mării va fi o altă consecință, de-a lungul Americii de Nord, aceasta va forța milioane de oameni să-și părăsească locuințele. Dispariția curenților AMOC reprezintă o amenințare extrem de serioasă, care ar putea modifica radical viața pe planeta noastră.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#curenti oceane, #curent Oceanul Atlantic, #curenti oceanici, #Oceanul Atlantic, #fenomen invizibil , #fenomen