Femeile din China, la 1800 - Radiografia unei societati (Galerie foto)

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 17:41
17222 citiri
Femeile din China, la 1800 - Radiografia unei societati (Galerie foto)

China ramane una dintre civilizatiile misterioase ale Terrei, atat pentru europeni, cat si pentru occidentali, multe dintre traditiile acestei culturi nefiind intelese pe deplin nici in zilele noastre.

La 1800, cei care ajungeau in China nu se puteau stapani sa nu priveasca femeile cu mila, vazandu-le picioarele chinuite, victime ale obiceiurilor barbare ale culturii din care faceau parte, relateaza Environmental Graffiti.

Privind fotografii din acea perioada, cu ochii celor care traiesc in vremuri diferite, este greu sa-ti faci o idee despre cum era viata pentru acele femei atunci. In aceasta fotografie din 1868 se face antiteza intre un picior mutilat in numele frumusetii si unul apartinand unei femei probabil nascuta intr-o familie saraca, ce nu a fost nevoita sa se supuna acelorasi dogme, din cauza (sau datorita) statutului ei.

In acest instantaneu din 1871 apare o tanara femeie din Taiwan. Este una dintre "fericitele" care a scapat cu picioarele intacte, fiind nascuta intr-o familie saraca. In schimb, ea trebuia sa munceasca, pentru a suplini banii ce ar fi venit de la un potential sot, ce ar fi platit bani grei pentru ea.

Si in familiile sarace se intampla uneori ca fiica cea mare sa stea cu picioarele legate, pentru a asigura painea familiei.

Iata imortalizata una dintre cele mai raspandite traditii de pe glob, indiferent de tara, nunta. Mireasa are chipul acoperit, ceea ce in acea vreme era normal, mirele nevazandu-si "aleasa" inainte de nunta. Casatoriile erau adesea aranjate, iar protagonistii, mirele si mireasa, nu prea aveau nimic de zis. Felul in care parintii vedeau familia cu care urmau sa se inrudeasca era cu mult mai important.

Imediat dupa casatorie, femeia devenea parte din familia barbatului, locuind cu aceasta si parasindu-si rudele de sange.

Din nou fotografia unei femei cu talpile neobisnuit de mici. Desi revin obsedant aceste imagini, in vremea respectiva marimea talpilor unei femei era mai importanta decat chipul acesteia. Adesea, la intalnirile dintre potentialii socri era prezenta si o pereche de incaltari ale viitoarei mirese, pe baza careia se negocia. Cu cat mai mici erau pantofii, cu atat mai valoroasa mireasa.

Femeile acelor vremuri traiau, fara indoiala, in umbra barbatului, fie el tata, sot sau fiu. In mod traditional, de la femei se astepta sa se supuna si sa asculte orbeste cele trei prezente masculine din viata lor, in ordinea enumerata.

Ai crede ca aceasta copila se sprijinea de masa pentru efectul artistic, insa la fel de bine cauza ar putea fi faptul ca pur si simplu nu-si putea tine echilibrul pe talpile micsorate. Fetelor mai mici decat cea din fotografie li se fracturau oasele talpilor, picioarele fiind apoi bandajate in forma de lotus dorita. Era o procedura foarte dureroasa, un proces de modelare care dura cativa ani.

Imparateasa Dowager Cixi a ajuns din concubina cea mai puternica femeie din China, domnind timp de 47 de ani, din 1861 pana in 1908. Cixi, doar o copila in aceasta fotografie, a avut norocul sa fie mama singurului fiu al imparatului Xianfeng.

Dupa moartea imparatului, Cixi a domnit prin fiul sau, care avea doar 5 ani cand tatal sau a murit. Apoi, cand fiul s-a stins si el la o varsta frageda, Cixi l-a instalat pe un nepot, continuand sa conduca. Cu siguranta a avut un destin complet diferit de cel al altor femei din China.

Judecand dupa straiele lor pretioase, aceste tinere erau de vita nobila. Statutul le este intarit de pantofii in miniatura, ce se intrevad de sub rochii. De la astfel de femei nu se astepta sa faca munca manuala, mai ales ca abia isi puteau tine echilibrul in pantofi. Daca doreau sa calatoreasca, erau purtate in scaune pe brate; erau ca niste pasari tinute in colivii din aur.

Fotografia, realizata inainte de o nunta, infatiseaza doua femei de la 1871, purtand straie Manchu. Acest tip de vesminte elaborate a fost una dintre emblemele dinastiei Qing (1644 - 1912). In acea perioada, populatia era obligata sa le poarte, orice abatere fiind pedepsita cu moartea.

Tot o mireasa, de aceasta data din 1867, imbracata somptuos in acelasi stil Manchu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#femei China 1800 poze, #chinezoaice 1800 fotografii, #China manchu poze, #poze vechi China , #obiceiuri