Uimitoarea poveste a unui evreu inchis de nazisti intr-un lagar din Germania: Familia acestuia a recuperat "o comoara" de 18 milioane de euro

Marti, 04 Mai 2021, ora 04:26 5075 citiri
Adolf Hitler FOTO: start tribune

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, nenumarate comori si piese de arta au fost acaparate de armata lui Hitler, iar multe obiecte de valoare au disparut fara urma in istorie. Acum, dupa 82 de ani, orasul Dusseldorf a returnat un obiect in valoare de 18 milioane de euro mostenitorilor proprietarului acestuia.

Astfel, pictura denumita "Vulpea", realizata de expresionistul german Fritz Marc, a apartinut in 1939 lui Kurt Grawi, un om de afaceri si colectionar de arta, care a fugit din Germania nazista in Chile, dupa ce fusese inchis in lagarul de concentrare de la Sachsenhausen, potrivit Jewish News.

Conform avocatilor familiei, cand Grawi a parasit tara, i s-a permis sa ia doar valiza. Insa, tabloul "Vulpea", pe care nazistii o considerau o "arta degenerativa", a fost introdus in Chile, ca un obiect de contrabanda, probabil cu ajutorul prietenilor.

Grawi a scris in 1939 ca intentioneaza sa vanda obiectul pentru a acoperi cheltuielile sale privind emigrarea. El a facut acest lucru la New York in 1940, insa a murit patru ani mai tarziu.

In 1962, lucrarea a traversat din nou oceanul, cand noul proprietar a donat-o muzeului de Arta Kunstpalast din Dusseldorf. Comisia consultativa din Germania, care se ocupa de inapoierea bunurilor culturale furate in epoca nazista, de obicei, nu a luat in calcul obiectele care si-au schimbat proprietarul in afara granitelor tarii.

Dar acum, acest organism din Germania a hotarat returnarea tabloului mostenitorilor, nemaitinand cont de faptul ca vanzarea s-a produs in afara celui de-Al Treilea Reich.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News