Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > arheologie
A   A   A

Faimoasele Bai Centrale din Pompeii au fost redeschise. Inca o poveste trista iese la iveala

Faimoasele Bai Centrale din Pompeii au fost redeschise. Inca o poveste trista iese la iveala
Foto. Parcul Arheologic Pompeii
Pentru prima oara in zeci de ani, Baile Centrale din Pompeii sunt deschise publicului. Iar sapaturile care au avut loc recent in zona au mai scos la iveala o poveste trista.

Arheologii au gasit un mic schelet, cel al unui copil de 8 - 10 ani, care probabil se adapostise in baia publica de furia vulcanului Vezuviu, arata IFL Science.

Din pacate, eforturile copilului au fost in van, acesta murind in locul pe care il gasise ca adapost. "El sau ea cauta adapost, dar, in schimb, a gasit moartea", a declarat Alberta Martellone, arheolog.

Analizele care vor urma vor arata sexul copilului si, spera arheologii, indicii despre viata sa, ca de exemplu daca suferea de vreo boala.

Baile publice erau folosite de catre romani nu doar pentru imbaiere, ci si pentru socializare, relaxare si chiar miscare. Baile Centrale din Pompeii, cu coloanele lor fastuoase si marmura luxoasa din interior, par sa fi fost inspirate de Baile Imparatului Nero, un complex de bai termale din Roma.
Arheologii care au participat la sapaturi spun ca e neobisnuit sa gasesti o cladire atat de vasta, cu camere atat de ample, intr-un oras atat de compact construit, foarte dens. Grandoarea e termenul care poate caracteriza totul.


Foto: Parcul Arheologic Pompeii

Se crede ca eruptia care a ingropat Pompeii si Herculaneum a ucis cel putin 1.500 de oameni - cel putin ramasitele acestora au fost gasite. Insa tocmai aceasta cenusa vulcanica a conservat perfect in timp viata din aceste doua locuri, in urma cu 2.000 de ani.

Citeste si Noua descoperire facuta in Pompeii: A fost gasita intr-un bordel stravechi

A.P.
Facebook ShareTweet
 Luni, 02 Decembrie 2019, ora 08:32

 Articol citit de 16292 ori

Citeste si: