Explozie monstru in spatiu. Daca ar fi fost mai aproape, Pamantul ar fi fost prajit

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 14:29
4699 citiri
Explozie monstru in spatiu. Daca ar fi fost mai aproape, Pamantul ar fi fost prajit
Foto: AP

Telescoapele NASA au inregistrat cea mai mare si mai luminoasa explozie cosmica. Daca ar fi fost ceva mai aproape, Pamantul ar fi fost prajit. Dar, pentru ca s-a intamplat la 3,7 miliarde de ani lumina, omenirea a fost crutata.

Telescoapele de pe orbita au captat-o in aprilie 2013, joi fiind publicate patru studii unde este analizata si explicata. Autorii acestor studii spun ca doar Big Bang-ul trebuie sa fi fost mai teribil. Explozia a dus la emisia puternica de raze gamma, un eveniment care se intampla atunci cand o stea supermasiva moare intr-o explozie, creaza o supernova vizibila in intregul Univers si cade ulterior in ea insasi, devenind o gaura neagra, scrie The Guardian.

Telescoapele NASA au mai inregistrat astfel de explozii in ultimii 20 de ani, dar aceasta a fost ceva cu totul special, stabilind recorduri nemaiintalnite, conform celor patru studii aparute in acelasi timp, joi, in revista Science.

Instrumentele de masurare ale NASA au fost pur si simplu inundate cu o cantitate de energie mai mare de aproape 5 ori decat cea provenita de la cea mai mare explozie inregistrata pana atunci, un eveniment din 1999, a spus astrofizicianul Rob Preece, autorul unuia dintre studiile aparute joi.

Steaua care a murit in aprilie a avut de 20 pana la 30 de ori masa Soarelui, dar era extraordinar de densa fiind doar de cateva ori mai mare decat acesta. In general, exploziile din care rezulta emisie de raze gamma sunt "cele mai titanice explozii din Univers", iar aceasta a fost atat de mare incat unele dintre instrumente au ajuns pana la capatul scalei de masurare.

"As numi-o monstru", a declarat Preece. Si nu a fost singurul. Un altul din cele 4 studii foloseste acelasi cuvant.

Unul din motivele pentru care intensitatea deflagratiei a fost resimtita atat de puternic e ca explozia, chiar si la 3,7 miliarde de ani lumina, a fost foarte aproape. Cele mai multe dintre exploziile de stele inregistrate anterior erau de doua ori mai departe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Explozie monstru stea univers, #Explozie stea 3, #7 miliarde ani lumina, #explozie supernova raze gamma , #spatiu