Experimente nebunesti, in numele stiintei

Joi, 01 August 2013, ora 12:37
3498 citiri
Experimente nebunesti, in numele stiintei
Foto: Listverse

E drept ca stiinta nu poate progresa fara cercetari elaborate. De-a lungul timpului, unii oameni de stiinta s-au supus propriilor experimente, socand opinia publica, unele atingandu-si scopul si aducand o contributie la evolutia domeniului respectiv, iar altele fiind doar esecuri rasunatoare.

Listverse prezinta cateva astfel de experimente nebunesti, realizate in numele stiintei.

Dieta cu zero calorii

Cercetatorul Fredrick Hoelzel, de la Universitatea din Chicago, a inceput la un moment dat o dieta extrema, cu zero calorii. Barbatul a inclus in dieta sa stiuleti de porumb, rumegus, pene, bumbac chirurgical, tulpini de banane si alte produse de acest fel, ce cu greu pot fi numite alimente.

Hoelzel a inceput acest experiment de dragul stiintei, doar pentru a vedea cat de repede se digera "hrana". Obiectul cel mai repede digerabil, in doar 1,5 ore, a fost o bucata de sfoara.

Metoda sa de slabit l-a lasat intr-adevar fara multe kilograme, dar si cu o sanatate precara.

Cercetatorul somnoros

Nathaniel Kleitmen, nascut in 1895 in Chisinau, Basarabia, a studiat pe indelete somnul si onirologia (mecanismul si continutul viselor), stiinte despre care in trecut nu se stia prea multe. Experimentele la care s-a supus Kleitmen au oferit informatii legate de ciclurile REM, ritmurile circadiene si efectele privarii de somn.

In cadrul unui astfel de experiment, Kleitmen si asistentul sau au dorit sa vada daca oamenii chiar au un ceas biologic. Inainte, nu se stia daca ciclul de somn-trezire de 24 de ore era voluntar si flexibil sau independent de noi. Asadar, el si asistentul sau au stat 32 de zile in pestera Mommoth din Kentuchy pentru a-si manipula ceasul biologic sa functioneze dupa o regula noua, de 28 de ore.

In vreme ce asistentul sau a putut sa faca trecerea de la somn la trezire si invers dupa o saptamana, Kleitmen nu a fost la fel de norocos.

Adevaratul Spiderman

Allan Blair, cunoscut si sub numele de "Adevaratul Spiderman", este faimos pentru cercetarile si experimentele la care s-a supus in domeniul entomologiei (ramura a zoologiei care se ocupa cu studiul insectelor) si toxicologiei. Blair a vrut a cerceteze efectele intepaturii vaduvei negre.

Femela a fost infometata timp de doua saptamani, iar cercetatorul a fost intepat timp de 10 secunde, suficient cand sa obtina tot veninul paianjenului. Zona dimprejur a devenit palida, degetul s-a inrosit, iar durerea crestea pe masura ce mana ii amortea.

Cum toxinele treceau prin intregul sistem limfatic, Blair a experimentat dureri in diverse parti ale corpului, intrand pana la urma in stare de soc.

Durerile insuportabile, atenuate intr-o oarecare masura de morfina, au tinut vreme de trei zile. Cu toate astea, suferinta cercetatorului a fost utila, asa descoperindu-se toate simptomele intepaturii de paianjen si observandu-se modul in care toxinele afecteaza organismul uman.

Joseph Barcroft s-a expus gazarii

Cercetatorul Joseph Barcroft era foarte interesat de oxigenarea sangelui. Pentru a-si finaliza studiile, Barcroft s-a sacrificat, supunandu-se unor experimente care l-au impins la marginea limitelor sale fizice si mentale.

Astfel, cercetatorul s-a inchis intr-o camera plina cu cianura de hidrogen, timp de 10 minute. In vreme ce cainele care il insotea nu a rezistat mai mult de 95 de secunde inainte sa moara, Barcroft a reusit sa supravietuiasca celor 10 minute de chin.

In cadrul altui experiment, Barcroft a ramas intr-o camera de sticla, cu foarte putin oxigen, tocmai pentru a vedea care este cantitatea minima necesara supravietuirii. Timp de aproape o saptamana el a trait cu o cantitate de oxigen echivalenta celei care se gaseste la o altitudine de 4.900 de metri, corpul sau capatand o nuanta de albastru.

August Bier a realizat prima operatie cu rahianestezie

August Bier este chirurgul german care a realizat prima operatie in care s-a folosit anestezie spinala sau rahianestezia. Aceasta promitea o multime de beneficii pacientilor care nu puteau tolera reactiile adverse ale anesteziei generale. La acea vreme, anestezicul introdus in coloana vertebrala insemna de fapt cocaina, injectata in maduva spinarii.

Bier a operat prin aceasta metoda 6 pacienti inainte de a decide ca trebuie sa experimenteze chiar el senzatia respectiva.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#cercetatori experimente bizare, #experimente ciudate, #experimente stiintifice extreme , #experiment