Exista sperante! Au creat apa din aer, cu minimum de costuri si energie

Sambata, 27 Octombrie 2018, ora 17:30 10482 citiri
Foto: Xprize/skywater/skysource alliance

In prezent, 790 de milioane de oameni (adica 11% din populatia lumii) nu au acces la apa potabila. E o realitate pe care pe multi dintre noi nu ne atinge. Dar cum ar fi fost sa fim in locul acestor oameni?

In urma cu doi ani, XPrize, organizatie nonpofit internationala, a lansat o competitie globala in incercarea de a gasi o modalitate ieftina, sustenabila, de a pune la dispozitia celor aflati in nevoie apa fara de care nu pot trai. Scepticii au spus ca e o tinta imposibila, dar s-a dovedit ca nu e.

Aproape 100 de idei au fost inscrise in concurs, iar recent a fost anuntat si castigatorul. Asa dupa cum arata criteriul de inscriere in concurs, e cineva care a conceput o masinarie care poate extrage 2.000 de litri de apa din atmosfera zilnic la costul de nu mai mult de doi centi, folosind doar energie regenerabila, arata Mashable.

Nu mai putin de 98 de proiecte din 27 de tari au fost inscrise in concurs, iar castigatorul a primit o "prima de incredere" de 1,5 milioane de dolari. E vorba despre o echipa de experti din Venice Beach, California, condusa de arhitectul David Hertz si de inventatorul Rich Groden.

Masinaria lor, numita Skywater, aduce aerul la temperatura la care se formeaza picaturile de apa pe care le capteaza si filtreaza, totul cu foarte putina energie.

Si alte inventii promit, doar ca mai au nevoie de timp pentru a fi puse la punct.

Citeste si Un student sud-african a inventat baia fara apa

A.P.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii