Cea mai puternica eruptie solara din ultimii patru ani loveste Pamantul. "A perturbat toate instrumentele" VIDEO

Luni, 05 Iulie 2021, ora 19:04
7365 citiri
Cea mai puternica eruptie solara din ultimii patru ani loveste Pamantul. "A perturbat toate instrumentele" VIDEO
Cea mai puternica eruptie solara din ultimii patru ani FOTO: Space

O eruptie solara uriasa din clasa X, cea mai puternica din 2017 si pana azi s-a produs sambata, 3 iulie, dar efectele sale periculoase asupra Pamantului sunt in plina desfasurare.

Un astronom a fost uluit sa constatate ca toate instrumentele sale de la un observator spatial din Norvegia i-au fost perturbate de furtuna geomagnetica.

Explozia solara surprinzatoare s-a produs de la pata denumita AR2838 pe 3 iunie 2021, la ora 14.29 GMT (17.29 la Bucuresti), potrivit Centrului de predictii ale vremii spatiale din Statele Unite, care urmareste activitatea Soarelui, scrie Space.

Uriasa eruptie solara din clasa X1 (cea mai puternica din clasificarea exploziilor astrului nostru - n.a.) a ionizat partea superioara a atmosferei Pamantului, provocand o intrerupere a undelor radio scurte din Oceanul Atlantic.

Astfel, marinarii, aviatorii si operatorii radio au fost afectati de aceasta furtuna geomagnetica. Eruptiile solare din clasa X sunt responsabile de cele mai profunde intreruperi ale undelor radio si cele mai intense furtuni geomagnetice, conform Space Weather Archive.

Descoperire galactica majora: Obiect cosmic cu un camp magnetic de un miliard de ori mai puternic decat al Pamantului VIDEO

Astronomii si meteorologii considera ca ciclul solar 25 (un ciclu solar dureaza 11 ani - n.a.) a inceput si prin urmare ne putem astepta la zeci de astfel de explozii, pe masura ce ne apropiem de momentul de maximum al perioadei, din anul 2025.

Fenomenul a fost observat si inregistrat de catre sonda cosmica Solar Dynamics Observatory a Agentiei spatiale americane, care a surprins imagini ale eruptiei solare, scrie NASA.

Eruptia solara de clasa X din 3 iulie 2021 a fost un fenomen rar, care a produs o explozie a undelor radio, o perturbatre ionosferica, o crestere a curentilor electrici din sol si o deviere a campului magnetic la Observatorului Spatial din Norvegia.

Un arheolog celebru anunta descoperirea din Marea Piramida: "Comoara a fost ascunsa in interior" VIDEO

"Mi-a deranjat toate instrumentele. Acesta este o premiera de multi ani. Perturbarea magnetica este deosebit de rara. Fenomenul este denumit "croseta magnetica". Radiatiile provenite de la Soare au ionizat partea superioara a atmosferei. La randul lor, acesti curenti au modificat campul magnetic polar al Terrei", a declarat Rob Stammes, cercetator la Observatorul spatial din Lofoten, Norvegia. De asemenea, au fost perturbatii ale semnalelor de comunicatii si GPS.

Descoperire neobisnuita langa Islanda: Un continent secret scufundat intre Europa si Groenlanda VIDEO

O capsulă rusească Soiuz s-a cuplat la Stația Spațială Internațională. La bord se află prima cosmonaută belarusă din istorie
O capsulă rusească Soiuz s-a cuplat la Stația Spațială Internațională. La bord se află prima cosmonaută belarusă din istorie
Capsula rusească Soiuz lansată în urmă cu două zile şi care o are la bord pe prima cosmonaută belarusă din istorie, Marina Vasilevskaya, s-a conectat luni cu Staţia Spaţială...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#eruptie solara, #explozie solara, #furtuna solara, #furtuna solara Pamant, #NASA, #pete solare , #fenomen