Fenomen care a uimit astronomii la 2.400 de ani-lumină de Pământ: Cum geniul lui Einstein a cucerit universul VIDEO

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 04:40
5242 citiri
Fenomen care a uimit astronomii la 2.400 de ani-lumină de Pământ: Cum geniul lui Einstein a cucerit universul VIDEO
Un pulsar dublu format din două stele neutronice FOTO: Science News

La mai bine de un secol după ce Albert Einstein și-a prezentat teoria generală a relativității la Universitatea Gottingen, un grup de astronomi de seamă a verificat geniul fiizicianului german la o pereche de pulsari. Măsurătorile efectuate la stelele neutronice au confirmat perfect legea din 1915.

Peste 50 de cercetători internaționali au publicat un studiu în Physical Review X, după ce au încheiat un proiect de 18 ani legat de testarea teoriilor gravitaționale ale lui Einstein la un sistem orbital de pulsari dubli, detectat pentru prima dată de telescopul Parkes în 2003, potrivit The Australian.

Descoperirea sistemului binar de stele neutronice, un pulsar dublu, a permis echipei de astronomi să le observe orbita și să le testeze în raport cu teoriile lui Einstein.

”De îndată ce sistemul a fost descoperit, a fost evident pentru toată lumea că va avea un impact foarte mare și va fi ideal pentru testarea teoriilor gravitației. În esență, sunt ca niște ceasuri foarte precise, ceea ce ne-a permis să verificăm teoriile lui Einstein.

Stelele neutronice moarte, care orbitează una în jurul celeilalte, au o masă cu aproximativ 30% mai mare decât Soarele, dar se rotesc în jurul unei stele, care are doar 20 de kilometri în diametru”, a spus Dick Manchester, co-autor al studiului, om de știință din Noua Zeelandă și profesor la Universitatea Newcastle din Australia.

Un savant american anunță catastrofa globală: Începe extincția în masă pe Pământ

Pe lângă studierea undelor gravitaționale și a propagării luminii, sistemul de pulsari a permis studiul și măsurarea efectului ”dilatației timpului”.

”În principiu, am reușit să arătăm că teoria generală a relativității a lui Einstein descrie cu precizie tot ceea ce am văzut. Nu putem reproșa nimic. Este cu adevărat uimitor”, a afirmat profesorul.

Cei doi pulsari au început ca niște stele vecine, care în final au explodat, una după alta. Adesea, când o stea explodează, rămășița pe care o lasă în urmă este alungată, despărțind astfel perechea, conform Science News.

Fenomen șocant detectat de NASA. Obiecte gigantice descoperite în oceane, fatale pentru viața oamenilor VIDEO

Dar, în cazul pulsarului dublu numit J0737-3039, nu s-a întâmplat acest fenomen, iar cele două stele neutronice au rămas cuplate. Să specificăm faptul că pulsarul se găsește la 2.400 de ani-lumină distanță față de Pământ.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#einstein teoria relativitatii, #Albert Einstein, #Albert Einstein teoria relativitatii, #pulsar dublu, #stele neutronice magnetari , #fenomen