E oficial! Saturn isi pierde inelele mult mai repede decat se credea

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 08:41
6363 citiri
E oficial! Saturn isi pierde inelele mult mai repede decat se credea
Foto: Arhiva Pixabay

Noi date obtinute si abia acum analizate de "raposata" sonda Cassini arata ca planeta Saturn isi pierde emblematicele inele intr-un ritm accelerat. Practic, acestea vor disparea cu 200 de milioane de ani mai repede decat se credea.

Cu cele mai mari si mai luminoase inele din sistemul nostru solar, Saturn este extrem de usor de recunoscut. Dar nu va mai fi, arata Business Insider. Deocamdata, acestea se extind la o distanta de 280.000 de kilometri de planeta, dar imaginea se va schimba curand, in termeni astronomici vorbind.

Inelele lui Saturn sunt o caracteristica relativ noua a planetei, avand o vechime de "numai" 100 de milioane de ani.

Formate din apa inghetata si roci, cantitati considerabile sunt atrase la suprafata lui Saturn in mod constant. Cercetatorii estimeaza ca o cantitate de aproape 10 tone de material cade la fiecare secunda din inele, astfel incat acestea pur si simplu se "evapora".

Particulele din care sunt formate inelele sunt bombardate cu radiatii provenind de la Soare si cu nori de plasma rezultati in urma impactului cu diverse corpuri spatiale. Aceste ciocniri au ca rezultat captarea materialului din inele in campul magnetic al lui Saturn si atragerea acestuia la suprafata planetei prin intermediul gravitatiei.

Se vorbeste despre acest fenomen inca din anii '80, cand a fost observat prima oara de sonda Voyager, apartinand NASA. Se estima atunci, insa, ca inelele mai au o durata de viata de 300 de milioane de ani. Insa recentele observatii arata ca speranta lor de viata e mai scurta decat atat.

Inainte de pensionarea sondei Cassini, anul trecut, aceasta a facut cateva observatii care au schimbat ceea ce stim in prezent.

Practic, in momentul de fata se stie ca aceste inele nu mai au decat 100 de milioane de ani de "viata".

Citeste si Cassini a trimis poze din ultima sa misiune: Inelele lui Saturn si Terra cat un punct (Video & Galerie foto)

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#inele Saturn dispar, #inele Saturn speranta viata, #inele Saturn , #planete