Drumul lung spre Cimitirul Vesel duce in Satele Unite ale Maramuresului

Marti, 16 August 2016, ora 15:10
6529 citiri
Drumul lung spre Cimitirul Vesel duce in Satele Unite ale Maramuresului

Asociatia Interculturala de Traditii, prin fondatorul acesteia, Peter Hurley, organizeaza cea de-a saptea editie a proiectului Drumul lung spre Cimitirul Vesel, in perioada 14 - 21 august 2016.

Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea si sustinerea satelor romanesti pastratoare de traditii, pe care irlandezul le considera adevarate comori vii. La aceasta editie, a saptea, satele maramuresene au inteles importanta mesajului acestuia si au decis sa se implice, prezentandu-si fiecare specificul local.

"Intr-un efort comunitar cu adevarat impresionant si remarcabil la nivel national, nemaiintalnit intr-un festival in Romania, toate cele 63 de sate din Tara Maramuresului s-au activat sa participe, fiecare cu cate un eveniment - mai mic sau mai mare - unde vizitatorii pot sa se intalneasca cu valorile autentice ale satului traditional", declara Peter Hurley.

"S-a pregatit o serie impresionanta de interactiuni, noi le zicem micro-calatorii, concepute pentru oameni cu interese diferite si specifice, dar toti conectati la un scop comun: descoperirea si aprecierea culturii satului traditional viu, o calatorie placuta si sanatoasa catre propriile obarsii.

Cream PUNTI! Punti intre rural si urban - fie acesta urban romanesc sau strain. Punti intre generatii - mai ales generatii din zona rurala, mai ales in Maramures. Vrem sa confirmam ca valorile autentice au relevanta pentru tineri, din oras si din sat", sustine Hurley.

Festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, editia 2016, deschide o cale de comunicare, intre Romania rurala si Romania urbana, transmitand un mesaj national de solidaritate, in numele celor peste 12.000 de sate din Romania.

Editia a saptea se desfasoara in perioada 14 - 21 august si prezinta conceptul Satele Unite ale Maramuresului, cu patru componente:

1. Festivalul Satelor - microevenimente, 14 - 20 august 2016

Toate cele 63 de sate din Tara Maramuresului participa la festival, fiecare cu cate un microeveniment - fara microfon, fara statie de sonorizare - evenimente autentice, despre oameni, obiceiuri si viata satului.

O seara de muzica si cantece, o vizita cu caruta la o stana de oi, un recital la biserica, o sezatoare, o vizita la un mester popular etc.

Fiecare microeveniment se regaseste pe o harta a comorilor vii, realizata in cadrul festivalului, tiparita in 10.000 de exemplare si disponibila online pe www.drumullung.ro.

Va rugam sa consultati pe www.drumullung.ro programul microevenimentelor care incepe chiar de dimineata, duminica, 14 august si continua toata saptamana, in toate cele 63 de sate.

2. Scoala de vara "Mos Pupaza" - ateliere, 14 - 20 august 2016

Pentru cei care doresc sa stea intr-un singur sat, sa aprofundeze cunostinte intr-un domeniu, inauguram in acest an, in onoarea lui Petru Godja, supranumit "Mos Pupaza", in satul natal Valea Stejarului, Scoala de vara "Mos Pupaza", cu o extensie la Sapanta.

Este un proiect pedagogic de transmitere si pretuire a traditiilor stramosesti, de explorare a aspectelor specifice vietii de zi cu zi din satul traditional.

O saptamana de seminarii, conferinte si ateliere de punere in practica a traditiilor vii - lemn, tesut, muzica, dans, munca in gospodaria taraneasca.

Mos Pupaza a fost un maestru al artei cioplitului in lemn. Scoala de vara ii poarta numele in semn de omagiu, considerandu-l o figura emblematica pentru mestesugurile traditionale, ridicate la rang de arta.

3. Sus pe Bradova - concerte, 17 - 20 august 2016

Patru seri de concerte amplificate, pe o scena intr-un amfiteatru natural, Sus pe Bradova, in Barsana, cu o priveliste fabuloasa, pe iarba proaspat cosita, sub luna plina!

Scena se va deschide in fiecare seara in jurul orei 19:00. Recomandam turistilor sa fie adecvat incaltati si echipati cu o patura si o haina groasa pentru a sta pe iarba.

Programul va fi completat cu participarea mai multor muzicieni din Tara Maramuresului, insa numele deja anuntate, pentru fiecare seara, sunt:

17 august - Nicu Covaci & Arhaic Rock cu Maria Casandra Hausi si Adrian Naidin - in deschidere Ad Hoc si spectacolul de teatru "Autentic Romania", in regia Monei Gavrilas, cu Diana Giubernea si Sergiu Boldor. Aceasta seara poate fi numita "de unde am pornit!"

18 august - "Subcarpati sub luna plina" - in deschidere legendarii Mircea Florian & DJ Vasile si multi-instrumentistul Andrei Dinescu, intr-o calatorie muzicala care poate fi numita "unde am ajuns!"

19 august - Grupul Iza si invitatii sai, o dovada clara despre "cum petrecem noi pe aici!"

20 august - Grigore Lese si invitatii sai, Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprana), Maria Chifu (fagot), despre "cine suntem, de fapt!"

4. Reuniunea satelor la Sapanta, 21 august 2016

In ziua de duminica, 21 august, toate cele 63 de sate din Tara Maramuresului sunt invitate la Sapanta. Toti cei care doresc sa se bucure de o zi de sarbatoare autentic maramureseana sunt invitati.

Petrecerea se intinde pe toate ulitele din jurul Cimitirului Vesel, un loc in care arta populara transmite o adevarata filosofie a vietii si a mortii.

Pe la ora 18 facem hora satului! O hora epica, gigant, pe strazile din jurul Cimitirului Vesel, o hora a intreg Maramuresului prezent la Sapanta.

Deschiderea oficiala a Reuniunii satelor are loc duminica, 21 august, la ora 15:30.

Drumul: de unde porneste aceasta calatorie?

Recomandam celor care pot sa ajunga in Maramures duminica, 14 august, sa participe la slujbe, recitaluri de pricesne si procesiuni anuntate in program, pe www.drumullung.ro.

La ora 14:00, in satul Craciunesti se organizeaza o intalnire de suflet cu batranii ucraineni ai satului. Cantecele, povestile si istoria satelor romano-ucrainene vor fi daruite de pastratorii lor, ca intr-un ritual.

De la ora 20:00, va invitam sa fiti prezenti in Valea Stejarului pentru deschiderea oficiala a festivalului. Va avea loc proiectia in aer liber a unui film despre cioplitorii din Valea Stejarului, special realizat pentru festival - "Poarta" (2016, reg. Vasile Mathe, Bogdan Neagota), urmat de un concert solemn Grigore Lese inchinat sarbatorii Adormirea Maicii Domnului.

Trenul Festivalului pleaca din Gara de Nord!

Anul acesta, cea mai potrivita si spectaculoasa cale de ajuns la festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este cu trenul festivalului.

In seara zilei de 13 august, la ora 18:00, va pleca din Gara de Nord, Bucuresti, un tren al festivalului, cu vagon de dormit, vagon restaurant si muzica traditionala live. Pentru detalii, tel. 0758.539.351.

Scopul Proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Scopul festivalului este de a pastra si a aduce in actualitate valorile traditionale, prin ritualuri, obiceiuri si mestesuguri, de a apropia ruralul si urbanul, de a crea punti invizibile intre sate si orase, de a cauta radacinile ancestrale care ne unesc pe toti, indiferent de nationalitate, preocupari, profesii etc.

Peter Damian Hurley

Presedinte Asociatia Interculturala de Traditii

Initiator proiectul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

+40.766.311.353 | +40.744.649.687 | peterhurley68@gmail.com

www.drumullung.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Drumul lung spre Cimitirul Vesel, #festival obiceiuri Maramures , #obiceiuri