Dovada vietii pe Marte?

Duminica, 01 August 2021, ora 10:482582 citiri
Dovada vietii pe Marte?
Foto: Fox News

Noi studii arata ca pe Marte ar fi existat viata. Dovada, cred cercetatorii in domeniiu, este data de prezenta craterelor produse de caderea unor asteroizi.

In SUA, de exemplu, au fost gasite microroganisme care traiau in adancul pamantului, intr-un loc in care cazuse un asteroid cu 35 de milioane de ani in urma, scrie Fox News. Cel care a intreprins acest studiu este Charles Cockell, de la o universitate din Edinburgh.

El afirma ca unele cratere similare formate pe Marte ar fi putut reprezenta locul in care formele de viata sa supravietuiasca. Reprezentantii NASA au afirmat ca sunt de acord cu teoria lansata de Cockell si colegii lui. Articolul lor a fost publicat in revista de profil "Astrobiology". Acestia au sapat aproximativ doi kilometri in adancul locului in care s-a produs impactul, pentru a-si dovedi ipoteza. Craterul este localizat in zona Chesapeake Bay, in zona delimitata de Maryland si Virginia.

Caldura degajata de un asemenea impact ar omori orice se afla la suprafata, insa apa ar fi putut sa se strecoare in adancuri si sa sustina unele forme de viata. Nimic nu poate supravietui la suprafata "planetei rosii", insa in structurile de adancime, microrganismele ar fi protejate de radiatia ultravioleta a soarelui.

Misiunea NASA, HiRISE, a identificat aproximativ 200 de cratere de impact formate pe Marte. Problema este ca nu toate sunt asemanatoare celui din Chesapeake Bay. Urmatoarele misiuni ar trebui concentrate asupra unor astfel de cratere formate pa aceasta planeta, sugereaza cercetatorii. Vara aceasta, sonda Curiosity a NASA va ajunge pe Marte si va incepe cercetarile acolo.