Dovada ca testoasele sunt promiscue

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 14:36
4214 citiri
Dovada ca testoasele sunt promiscue

Reproducerea testoaselor din specia Hermann este o poveste in sine. Oamenii de stiinta au descoperit ca femelele din aceasta specie pot pastra in corp sperma mai multor masculi pana la 4 ani, calitatea acesteia nemodificandu-se.

Asa ca e greu de spus care mascul e tatal unui pui, ceea ce a facut ca oamenii de stiinta de la Universitatea Florenta sa le faca acestora teste de paternitate. S-a observat ca ordinea in care masculii se imperecheaza cu o femela nu conteaza, fiind folosit material aproape aleatoriu pentru fertilizare.

Oamenii de stiinta implicati in studiu au pornit de la ipoteza ca ultimul sosit are mai multe sanse sa devina tata, conform BBC, ipoteza daramata in cadrul testelor.

Conform studiului coordonat de Sara Fratini, publicat de Behavioral Ecology and Sociobiology, practici asemenatoare, de stocare a spermei chiar pentru ani buni si folosirea ei ulterioara, se intalnesc si in randul reptilelor si pasarilor, animale caracterizate de aceeasi promiscuitate.

Mai mult, se pare ca un pui poate avea chiar doi sau trei tati. Exista, insa, banuiala ca femelele ar folosi cu preponderenta sperma mai veche la fertilizare, inainte ca aceasta sa-si piarda calitatile.

Si comportamentul masculilor e atipic, spre deosebire de alte specii. Astfel, acestia depun de fiecare data acelasi efort - rezultat prin aceeasi cantitate si calitate a spermei - indiferent daca femela s-a imperecheat sau nu si cu altcineva.

Oamenii de stiinta implicati in studiu sunt de parere ca stocarea materialului genetic este motivata si de faptul ca densitatea acestei specii este in prezent foarte scazuta, asa ca e, practic, dictata de instinctul de supravietuire.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#testoase Hermann reproducere, #testoase Hermann promiscue, #testoase comportament sexual, #femele testoase stocare sperma , #specie