Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Magazin > studii
A   A   A

Doua studii arata ca maimutele vaccinate sau infectate dezvolta imunitate impotriva COVID-19

Doua studii arata ca maimutele vaccinate sau infectate dezvolta imunitate impotriva COVID-19
Foto: Arhiva Pixabay
Maimute vaccinate sau infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi care le permit sa fie protejate impotriva unei noi infectari, potrivit concluziilor care se desprind din doua studii considerate promitatoare, in pofida marilor diferente dintre macaci si oameni.

"Descoperirile noastre cresc optimismul ca va fi posibil sa dezvoltam vaccinuri impotriva COVID-19", a subliniat intr-un comunicat Dan H. Barouch, cercetatorul care a coordonat cele doua studii la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston.

"Noi cercetari vor fi necesare pentru a raspunde intrebarilor importante despre durata de protectie" si despre specificitatile vaccinurilor impotriva SARS-CoV-2 dezvoltate pentru oameni, a precizat el, in timp ce pandemia a facut deja peste 325.000 de morti pe plan mondial, dupa aparitia ei in luna decembrie in China.
Aceste studii publicate in revista Science sunt "printre primele din lume care demonstreaza ca primatele non-umane pot sa dezvolte o imunitate protectoare impotriva SARS-CoV-2, sunt promitatoare".

In primul studiu, 9 macaci adulti au fost infectati cu SARS-CoV-2. Dupa ce s-au insanatosit, ei au fost supusi unei a doua infectari, 35 de zile mai tarziu. Toate cele noua animale au prezentat atunci "putine sau zero simptome", relateaza AFP.

"Aceste date arata ca infectarea cu SARS-CoV-2 a provocat o imunitate protectoare" la macaci, au concluzionat autorii cercetarii, subliniind totusi "diferentele importante" dintre contagierea cu coronavirus la macaci si cea de la oameni.

In al doilea studiu, cercetatorii au injectat vaccinuri experimentale unui grup de 35 de macaci adulti.
Atunci cand maimutele au fost infectate pe cale nazala cu SARS-CoV-2, sase saptamani mai tarziu, "ele prezentau niveluri de anticorpi in sange suficient de mari pentru a neutraliza virusul in doua saptamani", potrivit articolului publicat in revista Science.

Aceste niveluri erau asemanatoare celor detectate la oamenii aflati pe cale de insanatosire dupa ce au fost infectati cu noul coronavirus, conform autorilor studiului.

"Sunt studii foarte incurajatoare", a subliniat Lawrence Young, un cercetator la Universitatea Warwick care nu a participat la aceste cercetari.

Insa infectiile cu noul coronavirus "ar fi diferite la oameni, mai ales capacitatea virusului de a infecta numeroase alte tesuturi si celule la oameni. Reactiile imunitare ar fi si ele foarte diferite", a avertizat acelasi expert.
Citeste si:
Facebook ShareTweet
 Joi, 21 Mai 2020, ora 11:09

 Articol citit de 1122 ori

Citeste si: