Desi e cea mai aropiata planeta de Soare, iata ce s-a gasit pe Mercur

Duminica, 22 Martie 2020, ora 09:47
18273 citiri
Desi e cea mai aropiata planeta de Soare, iata ce s-a gasit pe Mercur
Foto: Arhiva Pixabay

Mercur, data fiind imediata proximitate fata de Soare, mai aproape decat orice alta planeta din Sistemul Solar, este fara indoiala o lume fierbinte. Ziua, temperaturile pot ajunge pana la 430 de grade Celsius, insa noaptea scad pana la -180 de grade. Apoi, exista locuri pe Mercur unde Soarele nu ajunge.

La poli, la fel ca si Luna, sunt regiunile permanent aflate in umbra, zone pline de cratere, etern intunecate, in ciuda apropierii de Soare.

Inca din anii 90 observatiile facute de pe Terra, cu ajutorul radarului, au aratat ceva anormal in interiorul acestor regiuni intunecate, relateaza Science Alert. A durat multi ani pana ce naveta Messenger, apartinand NASA, sa viziteze planeta, in 2011, si sa vada despre ce anormalitati era vorba: depozite de apa inghetata.

Pare ironic ca gheata sa existe tot timpul pe aceasta planeta incinsa. Insa fenomenul e explicabil: asteroizii, cometele si meteoritii pot aduce gheata atunci cand se ciocnesc de suprafata planetelor, iar daca aceasta gheata ajunge in astfel de cratere intunecate, fara a vedea vreodata lumina Soarelui, apa va ramane in aceasta stare.

Un nou studiu a aratat insa adevarata ironie de pe Marte. Cel putin o parte din gheata de pe Marte este produsa tocmai din cauza caldurii extreme de pe planeta. Suna bizar, dar, potrivit unei echipe de cercetatori de la Institutul de Tehnologie din Georgia, fenomenul e unul cunoscut.

Mecanismul chimic a fost observat de mai multe ori, incepand cu studii de la finele anilor 60, a declarat chimistul Brant Jones. Mineralele din sol contin oxizi metalici, care sunt bombardati de particule de proton incarcate, aduse de vantul solar. Rezulta oxigen molecular si apa. In conditiile specifice de pe planeta, intr-o caldura infernala, moleculele H20 se ridica de la sol si ajung in mediul inconjurator.

Pot ajunge in alte locuri ale planetei si, in cele din urma, chiar in craterele intunecate de la poli, asa putandu-se explica gheata gasita in aceste regiuni.

Acest proces ar putea fi responsabil pentru circa 10% din gheata de pe planeta, a mai spus omul de stiinta, conform unui raport publicat de jurnalul Astrophysical Journal Letters.

Citeste si Conditii de viata pe Mercur? S-a gasit gheata la poli

A.P.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#gheata poli Mercur, #ghaeata Mercur explicatie, #planete gheata, #descoperiri Mercur , #planete