Descoperiri arheologice uimitoare in Israel: Dumnezeu a avut o sotie?

Luni, 02 August 2021, ora 22:3710538 citiri
Descoperiri arheologice uimitoare in Israel: Dumnezeu a avut o sotie?
Foto: Haaretz

Descoperiri arheologice uluitoare facute in Israel indica pe doua inscriptii numele lui Dumnezeu si a Astarteei impreuna, o zeitate feminina. Aceasta ar putea insemna ca israelitii din acea epoca nu erau monoteisti, ci credeau in mai multi zei.

Mai mult, asocierea cu numele feminin ar putea indica faptul ca Dumnezeul iudeilor ar fi putut avea o partenera.

Dovezile au fost descoperite la Khirbet el Qom, din inima Iudeei si la Kuntillet Ajrud, la granita vechiului regat, potrivit Haaretz.

Prima descoperire arheologica a fost gasita intr-un mormant ce dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr. la Khirbet el Qom. Inscriptia este o rugaciune si contine numele YHWH (Iahwe sau Iehova, numele lui Dumnezeu in Biblia ebraica - n.red) si Ashera (Astarteea - n.red), acesta din urma invocat de trei ori. Pe cealalta parte a inscriptiei apare simbolul unui copac, semnificand Copacul vietii.

Cea de-a doua descoperire este o inscriptie gasita la Kuntillet Ajrud. Ea dateaza din aproximativ aceeasi perioada de timp cu cea de la Khirbet el Qom. Situl arheologic este impanzit cu inscriptiile "YHWH si a sa, Ashera". Una iese in mod deosebit in evidenta: "Pentru YMWH de la Shomron si a sa Ashera".

Shomron sau Samaria a fost capitala Regatului iudeu in secolele IX-VIII i.Hr. Impreuna cu inscriptia au fost gasite desene pe altare, precum Copacul vietii.

Vechii iudei erau politeisti?

Aceste descoperiri arheologice ridica intrebarea daca nu cumva vechii israeliti din Epoca fierului nu erau politeisti.

"Multe obiecte, precum figurinele, sunt contrare a ceea ce gandim noi, nu sunt in mod inerent obiecte de 'cult'. Ele ar fi putut fi folosite intr-o varietate de contexte si ar fi putut avea o diversitate de functii.

Unele dintre ele ar fi putut avea doar o destinatie religioasa in sensul larg. Dar nu toate erau religioase", a spus Michael Press, expert in religia si cultura filistina.

Recent, au fost descoperite la Mota figurine cu chip feminin, care difera de acelea tipice ale iudeilor. Atesta acestea faptul ca a existat un cult politeist al figurinelor feminine, "o religie oficiala de stat"?

"Aceasta este greu de dovedit, ea depinde de ceea ce inseamna 'o religie de stat'. Ea se refera la o activitate religioasa efectuata de mai multi oameni, care au trait intre niste granite nationale", a explicat Erin Darby, profesor de studii religioase la Universitatea Tennesssee-Knoxville.

"Cu alte cuvinte, practicile de zi cu zi din vechiul regat al Israelului au fost mult mai complexe decat termenul 'monoteism'. Cred ca exista tone de dovezi care sa sustina acest lucru, mai ales la Ierusalim si in zonele periferice, precum Mota. Nici macar Biblia nu sustine ca vechii iudei erau strict monoteisti", a spus Darby.