Descoperire neobisnuita in interiorul Pamantului: "Este mai mare decat muntele Everest"

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 06:20
Autor: George Titus Albulescu
Descoperire neobisnuita in interiorul Pamantului: "Este mai mare decat muntele Everest"Interiorul Pamantului FOTO: wikimedia

Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, a facut o descoperire surprinzatoare in interiorul Pamantului. Colosul din adancuri este mai mare decat varful Everest si provine dintr-o alta lume, reprezentand resturile unei planete care a lovit Terra, in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.

Sursa acestor structuri misterioase, care se gasesc - una sub Oceanul Pacific, cealalta sub continentul Africa - au pus pe ganduri geologii, timp de patru decenii. Unii experti au sugerat ca rocile masive sunt fragmente ale unor placi tectonice prinse sub omoloagele lor din scoarta terestra, potrivit Business Insider.

Dar, acum cercetatorii americani sustin, intr-un nou studiu, ca au elucidat necunoscuta: "stropii" gigantici sunt ramasitele unui "embrion planetar de dimensiunea lui Marte" denumit Theia si care a izbit Pamantul.

Impactul a transformat suprafata Terrei intr-o mare de magma fierbinte, iar lovitura a provocat desprinderea unor resturi care au dus la formarea Lunii.

Qian Yuan, conducatorul cercetarii de la Universitatea Arizona considera ca in urma ciocnirii, parti din Theia s-au scufundat si au patruns adanc in mantaua Pamantului, stratul aflat intre scoarta si miezul planetei noastre.

Aceste fragmente colosale sunt "de milioane de ori mai mari decat muntele Everest, in ceea ce priveste volumul", a declarat expertul pentru sursa citata. Structurile sunt mai dense cu 1,5 - 3,5% decat restul mantiei Terrei si mai fierbinti.

Cele mai adanci bucati din Theia, in interiorul Pamantului, sunt situate la aproximativ 2.897 de kilometri, in zona mantiei care se gaseste in apropierea nucleului planetei noastre, iar inaltimea lor este uriasa, de 1000 de kilometri.

 Articol citit de 7904 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  petemar
  06.04.2021, 08:30
  o bazaconie
  "... parti din theia s-au scufundat", "...desprinderea unor resturi care au dus la formarea Lunii", alt chinez care ia bani degeaba
  MadWolf
  06.04.2021, 08:41
  Vezi-ti lungul nasului...
  Exista metode stiintifice de a investiga ce este in interiorul Pamantului, metode la care tu nici macar nu esti in stare sa le rostesti numele daca l-ai vedea scris. Asa ca... fiecare apreciaza ce au aflat oamenii aceia de stiinta potrivit nivelului de educatie si de intelegere. Cand nivelul respectiv este undeva la piciorul broastei, atunci ai putea sa gasesti alte subiecte de dezbatut, ceva potrivit nivelului tau. Cum ar fi fotbalul sau politica.
  petemar
  06.04.2021, 17:50
  esti acelasi cu carcotasul?
  zi mai obraznicatura mica care sunt metodele stiintifice de le sti tu. Treci peste clasificarea lor. Nu se pune daca stai si citesti acum din manualu' de geofizica.
  Grebla
  06.04.2021, 06:39
  Everest este virful .
  Muntii sint Himalaia .
  Cum e Toaca si Ceahlaul .
  Tusea si junghiul !

  Chestia ca au gasit ce a ascuns pisica . Cel mai adinc in pamint s-a ajuns doar la 12 km si e in Rusia . O zgiriietura !
  Dar " oamenii de stiinta " nu selasa . Descopera si iar descopera . Fac un dosar in baza la care se face plata . As putea zice si eu ca o specie de dinozauri aveau greble . Ca nu ma doare gura . Iau banii si apoi voi descoperi altceva . Si tot asa. Nu te joci custiinta !
  CARCOTASUL
  06.04.2021, 14:33
  amice, nu prea stii despre ce vorbesti !
  oamenii de stiinta pot afla ce se afla in interiorul Pamantului nu doar sapand - pana la maximum 12 km adancime, cum spui d-ta; asa fac explorari doar cautatorii de comori. Exista mijloace de detectare a "obiectelor" din interiorul scoartei terestre care functioneaza, oarecum, precum sonarul in mediu acvatic. Nu spun mai mult ca sa nu-ti provoc vreo durere de cap... sec !