Descoperire de necrezut: O piatră găsită de un om într-un parc valorează o avere

Joi, 25 Noiembrie 2021, ora 04:00
11576 citiri
Descoperire de necrezut: O piatră găsită de un om într-un parc valorează o avere
Un meteorit descoperit într-un parc din Australia FOTO: Science Alert

În urmă cu șase ani, David Hole făcea prospectări în parcul Maryborough de lângă Melbourne, Australia și la un moment dat a făcut o descoperire ieșită din comun: o piatră foarte grea, roșiatică. El a luat-o acasă, crezând că în interior se găsește aur, dar după ce a dus-o la un muzeu a aflat că este mult mai valoroasă, fiind un meteorit venit din spațiu.

Hole a încercat în zadar să taie ciudata piatră cu un fierăstrău sau un polizor, dar nu a reușit. Nici măcar cu un baros nu ar putea să-i facă o simplă crăpătură. Intrigat că nu a putut să ”deschidă” roca, bărbatul a dus pepita la Muzeul din Melbourne pentru identificare, potrivit Science Alert.

Experții de la Muzeul din Melbourne au cercetat roca și au descoperit că este un meteorit tip chondrit, cu o greutate uriașă de 17 kilograme, și care are o vechime de 4,6 miliarde de ani.

Cercetătorii susțin că meteoritul Maryborough este mult mai rar ca aurul, ceea ce îl face mult mai valoros. Să spunem faptul că un gram de meteorit valorează de la câteva sute până la 1.000 de dolari, astfel că roca descoperită de David Hole reprezintă o adevărată avere.

Este unul dintre cei 17 meteoriți înregistrați vreodată în statul australian Victoria, fiind cea de-a doua cea mai mare masă de chondrit găsită aici, după un specimen rar de 55 de kilograme, identificat în 2003.

Comoara ascunsă în adâncul oceanelor: Are valoarea de 700 de trilioane de dolari VIDEO

”Cel mai probabil, acest meteorit particular a venit din Centura de asteroizi situată între Marte și Jupiter, el fiind scos de acolo de unii asteroizi care s-au ciocnit între ei, iar apoi au ajuns să cadă pe Pământ”, a spus Dermot Henry, geolog la Muzeul din Melbourne.

Datarea cu carbon arată că meteoritul a lovit Pământul în urmă cu 100-1000 de ani, existând o serie de observații despre astfel de impacturi între 1889 și 1951.

Misterul provenienței aurului de pe Pământ a fost descifrat: Originea de necrezut a prețiosului metal VIDEO

”Meteoritul are un aspect sculptat. Acesta s-a format, atunci când el a trecut prin atmosferă și s-a topit la exterior”, a spus Henry. ”Meteoriții oferă cea mai ieftină formă de explorare a spațiului. Ei ne transportă înapoi în timp, oferindu-ne indicii despre vârsta, formarea și chimia Sistemului nostru Solar, inclusiv a Pământului”, a explicat expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Australia își avertizează cetățenii să părăsească urgent Israelul: "Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile"
Australia își avertizează cetățenii să părăsească urgent Israelul: "Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile"
Australia şi-a îndemnat cetăţenii, vineri, 19 aprilie, să părăsească Israelul şi teritoriile palestiniene după ce s-au auzit explozii în Iran şi Siria, stârnind temeri legate de...
Poliția australiană, despre atacatorul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney: "S-a concentrat asupra femeilor"
Poliția australiană, despre atacatorul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney: "S-a concentrat asupra femeilor"
Bărbatul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney, într-un centru comercial, a avut ca ţintă femeile, a anunţat poliţia, potrivit BBC. Joel Cauchi, în vârstă de 40 de ani, a...
#descoperire, #descoperire stiintifica, #meteorit, #meteorit cazut pamant, #meteorit Australia, #Australia , #descoperire