Descoperire fara precedent pe peretii unei cripte medievale din Valea Nilului

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 13:114303 citiri
Descoperire fara precedent pe peretii unei cripte medievale din Valea Nilului
Foto: Live Science

O descoperire neobisnuita a fost facuta intr-o cripta medievala din capitala unui regat pierdut ce inflorise pe Valea Nilului. Peretii incaperii sunt acoperiti in intregime de scrieri din Biblie.

Intr-o veche manastire de la Old Dongola, situata in prezent in Sudan, s-a descoperit o cripta veche de 900 de ani, care contine sapte corpuri mumificate si peretii acoperiti cu inscriptii, potrivit Live Science.

Una dintre mumii se crede ca este a Arhiepiscopului Georgios, probabil cel mai puternic lider religios din vechiul regat crestin Makuria. Epitaful sau a fost gasit in apropiere si in el se mentioneaza ca acesta a murit in anul 1113 d.Hr., la varsta de 82 de ani.

Inscriptiile de pe peretii criptei au fost scrise cu cerneala neagra pe un strat subtire de var, ele fiind in limba greaca si sahidiana copta. Acestea includ fragmente ale Evangheliilor lui Luca, Ioan, Marcu si Matei, semne si nume magice si o rugaciune catre Fecioara Maria.

Inscriptiile au fost "menite sa protejeze nu numai mormantul, dar in primul rand pe cei care au fost ingropati in interiorul lui", au scris Adam Lajtar de la Universitatea din Varsovia si Jacques van der Vliet de la Universitatea Leiden, in revista poloneza "Arheologia din Mediterana".

Cripta, care continea ramasitele a sapte barbati, a fost sigilata dupa inmormantare. "Intrarea in camera mortuara a fost astupata cu caramizi rosii si mortar", a spus Wlodzimiwerz Godlewski, directorul misiunii poloneze de la Dongola.

Cripta a fost descoperita in 1993, dar nu s-au facut sapaturi pana in 2009. Cercetarile arheologilor sunt in curs de desfasurare, iar transcrierea completa a textelor descoperite va fi publicata intr-o carte.

"Perioada dintre secolele al VIII-lea si al XII-lea a fost epoca de aur a regatului Makuria", a declarat Artur Obluski, cercetator la Universitatea din Chicago.