Descoperire ce surprinde lumea: Fenomenul prin care munții Himalaya au ”scos” capul din interiorul Pământului VIDEO

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 00:38
19998 citiri
Descoperire ce surprinde lumea: Fenomenul prin care munții Himalaya au ”scos” capul din interiorul Pământului VIDEO
Munții Himalaya s-au format datorită planctonului FOTO: Daily Mail

Oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen, Scoția, au făcut o descoperire de senzație legată de creșterea dramatică a concentrației de oxigen de pe Pământ. Experții au găsit că un fenomen neobișnuit, explozia vieții oceanice din urmă cu 2 miliarde de ani a ajutat la crearea munților, inclusiv a lanțului emblematic Himalaya.

Cantități uriașe de plancton s-au transformat în grafit după moarte, un lubrifiant care s-a scufundat pe fundul oceanelor, ceea ce a permis așezarea straturilor de rocă unul peste altul, potrivit Daily Mail.

Ulterior acest fenomen a permis spargerea plăcilor tectonice gigantice, ele mișcându-se și dând naștere munților în următoarele milioane de ani.

Profesorul John Parnell de la Universitatea din Aberdeen, care a condus cercetarea, a spus că ”munții sunt o parte esențială a peisajului, dar lanțurile muntoase s-au format abia la jumătatea istoriei Pământului, acum aproximativ două miliarde de ani.

Înregistrările geologice ale acestei perioade includ dovezi ale unei abundențe de materie organică în oceane, care, atunci când a murit, a fost păstrată sub formă de grafit, în șisturi”.

Formarea munților pe planeta noastră s-a petrecut odată cu ciocnirea plăcilor tectonice din interiorul Pământului, care a provocat împingerea unor structuri uriașe de rocă spre cer, iar planctonul a jucat un rol cheie în crearea acestor straturi naturale.

Erupție solară puternică lovește Pământul: Fluxul fierbinte de 80.000 de kilometri lungime atinge Terra VIDEO

Marele eveniment de oxidare, o perioadă de timp în care atmosfera Terrei și oceanul au experimentat pentru prima dată creșterea cantității de oxigen, fenomen petrecut acum aproximativ 2,3 miliarde de ani.

Echipa de cercetători arată că primul lanț muntos de mare înălțime a apărut pe Pământ în perioada cuprinsă între 1,95 și 1,65 de miliarde de ani în urmă.

Arheologii au descifrat un mister vechi de 4.000 de ani: Dispariția civilizației chinezești

”Deși se știe de mult că procesele tectonice au fost lubrifiate, cercetările noastre arată că abundența totală de carbon din ocean a jucat un rol crucial în îngroșarea scoarței, care a dus la formarea lanțurilor muntoase de pe Pământ”, a spus Parnell.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#plancton ocean, #formarea muntilor, #placi tectonice, #ciocnirea placilor tectonice, #cresterea concentratiei oxigen , #descoperire interiorul Pamantului