Descoperire istorică neobișnuită: Un continent misterios scufundat, găsit pe fundul Pacificului VIDEO

Joi, 19 August 2021, ora 03:30
26410 citiri
Descoperire istorică neobișnuită: Un continent misterios scufundat, găsit pe fundul Pacificului VIDEO
Zeelandia, noul continent descoperit scufundat în Oceanul Pacific

O echipă internațională de oameni de știință a făcut o descoperire neobișnuită, găsind un al 8-lea continent scufundat, care are o vechime de aproximativ 1 miliard de ani. El a fost denumit Zeelandia și este ascuns lângă Australia, în adâncul Oceanului Pacific.

Noile cercetări susțin că 94% din Zeelandia este scufundată, iar stabilirea vârstei continentului și cartografierea acestuia a fost un proces dificil pentru geologi. La aproximativ 1.000 de metri adâncime, în Pacificul de Sud, se găsește o bucată uriașă de pământ de 5 milioane de kilometri pătrați, care reprezintă mai mult de jumătate din actuala suprafață a Australiei, potrivit Yahoo News.

”Nu este ca un munte, o țară sau o planetă. Nu există un organism oficial, care să aprobe statutul de continent”, a declarat Nick Mortimer, un geolog, care a condus cercetările din Noua Zeelandă.

Grupul GNS Science a sugerat că un continent ar trebuie să aibă niște limite clar definite, să ocupe o zonă mai mare de 1 milion de kilometri pătrați, să fie așezat deasupra scoarței oceanice și să aibă o crustă mai groasă decât cea oceanică. Zeelandia îndeplinește toate aceste cerințe.

”Dacă ar fi să golești toate oceanele, atunci Zeelandia s-ar remarca printr-un platou bine definit, de înaltă calitate, deasupra fundului oceanului”, a explicat Mortimer. La cercetare au participat oameni de știință din Noua Zeelandă, Statele Unite, Australia și Germania.

Descoperire uimitoare, la 18 metri sub piramidă: ”De 1.800 de ani stau neatinse acolo” VIDEO

Aproximativ 94% din această structură este subacvatică, ascunsă sub Noua Zeelandă și în adâncul Oceanului Pacific, s-ar fi scufundat în urmă cu aproximativ 30 – 50 de milioane de ani, după ce s-a rupt de Gondwana.

”Acest nou studiu marchează ultimul continent. Nu mai există nicio îndoială, că trăim pe vârful unui continent”, a spus Rose Turnbull, geolog din Noua Zeelanda, co-autor al cercetării.

Comoara nedescoperită de pe fundul oceanelor: Valorează peste 1.000 de trilioane de dolari VIDEO

O parte a misiunii lui Turnball a fost aceea de a crea o hartă 4D a coastei de vest a Zeelandei, pentru a vizualiza cum arată această structură scufundată și cum s-a schimbat ea în timp.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Zeelandia, #nou continent, #Noua Zeelanda, #descoperire continent scufundat, #continent pierdut descoperit ocean , #descoperire