Delfinilor nu le place sa inoate cu oamenii

Joi, 25 Martie 2010, ora 16:38
4805 citiri
Delfinilor nu le place sa inoate cu oamenii
foto: Daily Mail

Delfinii accepta prezenta oamenilor si interactioneaza deseori cu acestia, insa cand apropierea dintre cele doua specii se transforma intr-o adevarata industrie, delfinilor nu le mai place sa inoate cu oamenii.

Oamenii adora sa inoate si sa interactioneze cu delfinii, iar locurile preferate ale mamifereor acvatice s-au transformat in zone turistice profitabile, scrie Daily Mail.

Cand intalnirile intamplatoare cu inotatorii se transforma intr-un chin zilnic, pe masura ce mii de turisti vin din lumea intreaga sa vada simpaticele mamifere in mediul lor natural, curiozitatea naturala a delfinilor se transforma in stres si antipatie.

Un studiu realizat de biologii marini in largul coastelor Zanzibarului, unde traiesc circa 150 de delfini, arata ca acestia sunt extrem de stresati de prezenta turistilor, care le invadeaza teritoriul de dimineata pana seara.

"Situatia din Zanzibar nu mai poate continua. Localnicii sunt dependenti de turism si, in consecinta, de delfini, insa in lipsa unei reglementari a acestor activitati, delfinii vor pleca", spune cercetatorul Per Berggren, de la Universitatea din Newcastle.

Studiul realizat de Berggren arata ca delfinii devin foarte agitati in prezenta turistilor si isi petrec mai putin timp hranindu-se, socializand sau odihnindu-se.

Aceasta situatie are un impact negativ nu doar asupra catorva indivizi, ci a intregii populatii de delfini din Zanzibar, putand avea efecte devastatoare pe termen lung, cred cercetatorii.

Delfinii isi petrec, in mod normal, aproape 40% din timp odihnindu-se, insa afluxul turistilor a redus timpul de odihna la numai 10%.

De asemenea, mamiferele nu mai au timp nici sa se hraneasca suficient sau sa socializeze, fiind nevoite in schimb sa inoate fara oprire, incercand sa evite turistii.

Daca un delfin obisnuia sa inoate 33% din timp, in absenta oamenilor, sosirea barcilor cu turisti il face acum sa inoate 77% din timp, dublandu-si astfel consumul de energie, concomitent cu reducerea timpului de odihna.

Concluzia oamenilor de stiinta: delfinii se pot intelege cu oamenii, insa ce-i prea mult strica, iar Flipper isi va lua curand talpasita din Zanzibar sau alt paradis exotic incarcat de turisti, daca va fi sacait in continuare de turisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#delfin inot oameni, #turism delfini Zanzibar, #scufundati delfini , #experiment