Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De la triburi la oras: cum dorm popoarele lumii

Luni, 28 Februarie 2011, ora 08:06
2982 citiri
De la triburi la oras: cum dorm popoarele lumii
Foto: bravonet.ro

O privire aruncata asupra culturilor traditionale demonstreaza ca obiceiurile legate de somn, pe care astazi le consideram de la sine intelese, s-au dezvoltat, de fapt, de-a lungul timpului mai apropiat.

Desi oamenii dorm o treime din viata lor, antropologii au ignorat tema in mare masura. Interesul lor este de data recenta, iar o mare contributie in acest sens o are Carol Worthman de la Emory University din Atlanta, SUA, care s-a straduit sa adune bibliografia existenta si sa chestioneze cativa antropologi familiarizati cu aceste culturi traditionale. Informatiile sunt selectate de pe Discover Magazine.

Complexitatea aspectelor, pe care exponentii culturii occidentale obisnuiesc sa o lege de somn, este unica. Sa ne gandim la saltelele tapisate, la plapumi si la perne. Popoarele stravechi, precum indigenii ache din Paraguay sau pigmeii efe din Congo, sunt mai tot timpul pe drumuri, se descurca si fara ele. Ei dorm pe jos, intinsi pe saltele subtiri, pe piei de animale sau in culcusuri din paie.

Nomazii, legati totusi pentru ceva vreme de un loc anume si cu atat mai mult taranii traditionali din Bali, obisnuiesc sa-si ciopleasca platforme sau paturi, pe care le capitoneaza apoi cu blanuri si piei. Pijamalele sau camasile de noapte sunt necunsocute aici. Oamenii se culca fie dezbracati, fie in hainele purtate peste zi. Putini dintre ei se invelesc si nici de perne nu au nevoie.

Renuntarea acestor civilizatii la asternuturi complicate este evident legata si de clima blanda a spatiului lor vital. In acest mod, ei scapa de tovarasii nedoriti de pat, cum ar fi puricii, paduchii sau capusele care pot transmite boli sau provoca alergii declansate de anumite substante.

Cand plapumile au inceput sa se raspandeasca, de exemplu, in randul populatiei fore, din Podisul Noii Guinee, cazurile de astm in randul persoanelor adulte s-au inmultit considerabil. O consecinta a capuselor cuibarite in materialul textil.

Unele popoare se mai aduna si acum noaptea in jurul unui foc menit sa le apere de necazuri marunte, cum ar fi spiritele rele, sau majore, precum animalele de prada. Dar oamenii sunt treziti necontenit de trosnetul si sfaraitul focului. Iar unul dintre ei trebuie sa vegheze ca limbile de foc sa nu se stinga si sa le intretina. Astfel odihna tuturor va fi adesea intrerupta.

Acest comportament de somn aminteste probabil de cel practicat de specia umana de-a lungul celei mai lungi perioade a istoriei sale. Obiceiul nostru de a pretinde sapte sau opt ore de odihna nocturna neintrerupta ar trebui sa fie o consecinta a trecutului apropiat: siguranta caselor inchise, izolarea fonica si intunericul artificial.

Orele fixe de culcare sunt de buna seama la fel de recente. Culturile traditionale au transmis posteritatii obiceiuri despre lungi discutii, despre serbari si ritualuri desfasurate la ore tarzii. Padurenii kung sau pigmeii efe, pentru a numi doar doua exemple, raman treji atat timp cat se intampla ceva interesant. Daca li se face somn, se culca pentru a se trezi cat mai este inca intuneric. In schimb, vor avea grija sa se mai odihneasca si in timpul zilei.

De obicei, popoarele care nu respecta o desfasurare stricta a programului diurn apeleaza la mai multe reprize de somn, determinate adesea si de conditiile climaterice. In multe dintre civilizatiile timpurii, oamenii obisnuiau sa se odihneasca in grupuri mari, corpurile lor aflandu-se adesea in contact direct.

Pigmeii efe se inghesuie si cate sase intr-un umbrar cu diametrul de doi metri. Femeile, fetele si copii gebusi, un popor care cultiva fructe in padurile tropicale ale Noii Guinei, dorm impreuna intr-un separeu ingust al unei constructii longitudinale de lemn, in timp ce barbatii si baietii se intind pe podeaua incaperii principale.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#somn popoare triburi, #odihna somn pat , #obiceiuri