De fapt, de ce au disparut oamenii de Neanderthal? O noua cercetare vine cu un raspuns surprinzator

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 08:14
13691 citiri
De fapt, de ce au disparut oamenii de Neanderthal? O noua cercetare vine cu un raspuns surprinzator
Foto: Arhiva Pixabay

Una dintre marile enigme ramane de ce au disparut verii nostri, considerati adesea inferiori, oamenii de Neanderthal, cei care calcau apasat in Europa si vestul Asiei pana acum 40.000 de ani. Una dintre teorii este ca au fost "ajutati" sa dispara de oamenii moderni.

O noua cercetare arata insa ca adevaratele cauze care au dus la disparitia acestei specii tin mai degraba de simplul ghinion al acesteia, relateaza IFL Science, citand un raport publicat de jurnalul PLOS One.

Studiul, realizat de Universitatea de Tehnologie Eindhoven din Olanda, arata ca principalii factori care au dus la disparitia acestei specii sunt imperecherea, fluctuatiile nasterilor, deceselor, sexul nou-nascutilor, competitia cu alte specii. Totusi, cel mai important dintre factori pare sa fie "ghinionul", spun oamenii de stiinta.

Neanderthalienii si primii oameni moderni s-au imperecheat mult mai des decat ne imaginam

Conform studiului, aparitia omului modern in regiunile deja locuite de oamenii de Neanderthal cu siguranta le-a facut celor din urma viata mai grea, aparand competitia. Totusi, factorul decisiv in disparitia omului de Neanderthal pare sa fi fost pur si simplu "ghinionul", spun autorii studiului.

Boala, mai putine nasteri, mai multe decese, schimbarea climei - insumate reprezinta acest "ghinion" de care a avut parte omul de Neanderthal.

Desi istoria ii prezinta pe oamenii de Neanderthal ca fiind inferiori omului modern, din ce in ce mai multe dovezi arata ca acestia erau surprinzator de inteligenti si foarte creativi, la fel ca noi. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca mare parte dintre desenele de pe peretii pesterilor din Europa au fost realizate de ei.

In plus, se stie ca acestia isi creau bijuterii si ornamente din te miri ce, in general ce puteau obtine de la animale.

ADN-ul oamenilor de Neanderthal poate fi gasit si in prezent la unele populatii non-africane. S-a demonstrat deja ca anumite gene mostenite de la acestia influenteaza riscul de depresie, atac de cord si o serie intreaga de probleme de sanatate.

Citeste si Mutatia care ne-a ajutat sa invingem neanderthalienii e si cea care ne-a facut sa ne apucam de fumat

A.P.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#neanderthalieni disparitie motive, #studii om Neanderthal, #disparitie om Neanderthal cauze , #cercetare