De fapt, cand a aparut limbajul? Un studiu arata ca mult mai devreme decat se stia

Luni, 27 Aprilie 2020, ora 09:18
5873 citiri
De fapt, cand a aparut limbajul? Un studiu arata ca mult mai devreme decat se stia
Foto: Arhiva/Pixabay

O structura esentiala pentru limbaj, gasita doar la oameni si primate mari, tocmai a fost identificata si in creierul maimutelor, arata un studiu recent. Concluzia acestuia este ca limbajul ar fi putut aparea cu 20-25 de milioane de ani mai devreme decat se credea.

Comparativ cu creierul animalelor, cel uman este adaptat in mod unic limbajului. Se considera ca abilitatea noastra de a vorbi (de a produce sunete articulate, prin care ne exprimam gandurile, sentimentele si dorintele), a asculta si de a comunica unii cu altii este inegalabila.

Pentru a intelege ce ne face unici, e nevoie de studii. Din pacate, insa, tesuturile creierului nu supravietuiesc prea multa vreme, asa ca e greu de stiut cand si cum a inceput totul, arata Science Alert. Trebuie sa ne bazam pe studiul verilor nostri in viata pentru a putea trage niste concluzii.

Pana in prezent, studiile imagistice ale creierului cimpanzeilor au relevat existenta unui circuit de limbaj similar omului, dar ideea ca maimutele pot comunica ceva comparabil ramane contestata.

Studiul de fata a aratat ca, pana acum, nu am cautat in locul potrivit. Pana acum, cercetarile s-au concentrat asupra cortexului prefrontal si lobilor temporari (acolo unde exista acest circuit de limbaj la oameni). Studiul de fata, publicat in jurnalul Nature Neuroscience, arata insa ca originile indepartate ale limbajului nostru ar putea fi in cortexul auditiv al macacilor rhesus.

"Recunosc ca am fost uimiti sa vedem un circuit similar ascuns in sistemul auditiv al primatelor non-umane", a declarat cercetatorul Chris Petkov, de la Universitatea Newcastle, din Marea Britanie.

"Este ca si cum ai gasi o noua fosila a unui stramos pierdut", a mai spus acesta.

Daca cercetatorii au dreptate si au gasit cu adevarat aceasta legatura lipsa, atunci primele blocuri neuronale pentru evolutia limbajului ar fi putut sa apara mult mai devreme decat se stia. Ultimul stramos comun pentru macaci si oameni a trait in urma cu aproximativ 25-30 de milioane de ani, fiind mai indepartat decat stramosul pe care il impartasim cu cimpanzeii, de acum doar 5 milioane de ani.

A.P.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#cand a aparut limbajul, #limbaj maimute studiu, #limbaj aparitie studii, #cum a aparut limbajul , #studii