De ce trebuie sa ajungem pe Marte: Cinci motive

Joi, 07 Mai 2015, ora 13:58
13593 citiri
De ce trebuie sa ajungem pe Marte: Cinci motive
Foto: NASA

La Summitul "The Humans to Mars" (Oamenii spre Marte), desfasurat in perioada 5-7 mai la Washington, au fost sustinute conferinte si discutii cu privire la ambitiosul proiect al NASA, de a trimite un prim echipaj spre Marte in cel mult doua decenii.

Publicatia Business Insider prezinta punctul de vedere al unor importanti ganditori contemporani cu privire la motivele care fac expeditia pe Marte necesara.

Charles Bolden, administratorul NASA si consilierul presedintelui american Barack Obama in probleme de stiinta, i-a indemnat pe participanti sa repete dupa el: "Marte conteaza!" In discursul sau, acesta a precizat cateva dintre motivele pentru care aceasta expeditie are o importanta cruciala pentru intreaga omenire.

In primul rand, a sustinut administratorul NASA, este important sa mergem pe Marte pentru ca aceasta planeta s-a format si a avut o evolutie similara cu cea a Pamantului.

O noua metoda de a trimite oameni pe Marte: Matematica vine in ajutor

Charles Bolden nu este insa singurul avocat al expeditiei pe Marte. Numeroase personalitati contemporane importante, printre care fostul astronaut Buzz Aldrin (cel de-al doilea om care a pasit pe Luna), fizicianul britanic Stephen Hawking, Elon Musk, CEO al companiilor SpaceX si Tesla Motors, sau astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson, impartasesc acest punct de vedere si sustin ca viitorul omenirii ca specie este legat de colonizarea Planetei Rosii.

Iata inci motive pentru care oamenii trebuie sa puna piciorul pe planeta Marte:

Asigurarea supravietuirii speciei umane

Cu totii suntem de acord ca nu este bine ca toate ouale sa fie tinute intr-un singur cos. Singura casa a omenirii este Pamantul insa istoria planetei a demonstrat in repetate randuri ca supravietuirea ca specie pe aceasta margica albastra pierduta in nemarginirea spatiului cosmic nu este nicidecum garantata. Dinozaurii ne ofera cel mai la indemana exemplu al unei specii care a disparut dupa ce a dominat ecosistemul terestru vreme de 165 de milioane de ani, in urma ciocnirii planetei cu un asteroid colosal.

Daca oamenii vor reusi sa traiasca pe mai multe planete, supravietuirea noastra ca specie ar avea sanse mai mari pentru urmatoarele milenii sau poate chiar milioane de ani.

Marte ar fi o planeta tocmai buna de colonizat pentru ca, printre altele, dispune de apa sub forma de gheata la suprafata sa, iar lungimea unei zile pe aceasta planeta este similara unei zile pe Terra. Mai mult decat atat, Marte este si cea mai buna optiune de care dispunem: Venus si Mercur sunt prea fierbinti pentru viata, iar Luna nu dispune de o atmosfera care sa-i protejeze pe colonisti de frecventele caderi de meteoriti.

Cand ne vom muta pe Marte?

Descoperirea vietii pe Marte

Bill Nye, CEO la The Planetary Society, a sustinut intr-un episod al emisiunii StarTalk Radio din luna martie, ca omenirea ar trebui sa se concentreze asupra prioritatii de a trimite oameni, nu roboti, pe Marte pentru ca oamenii pot face descoperiri de 10.000 de ori mai repede decat cele mai performante sonde autonome de care dispunem in prezent.

Una dintre descoperirile care s-ar dovedi monumentale daca ar fi realizate este legata de existenta vietii pe Marte. Dar pentru a descoperi acest lucru va trebui sa studiem conditiile de pe Marte de la fata locului. Exista si o teorie care sustine ca viata ar fi fost adusa pe Pamant de meteoriti proveniti de pe Marte.

Aceasta teorie sustine ca materie bogata in microorganisme a fost aruncata in spatiu in urma unor impacturi puternice suferite de Marte si in cele din urma a cazut pe Pamant sub forma de meteoriti. Aceasta teorie este sustinuta de descoperirea unor astfel de meteoriti veniti de pe Marte, insa niciunul nu prezenta semne ca ar fi transportat la un moment dat forme de viata.

Cresterea calitatii vietii pe Pamant

"Doar impingand omenirea pana la limitele sale, in adancul oceanelor si in spatiu, vom face acele descoperiri in stiinta si tehnologie care ne vor permite sa imbunatatim viata tuturor pe Pamant", scria doctorul britanic in stiinte Alexander Kumar intr-un articol din 2012, pentru BBC News, in care analiza argumentele pro si contra privind trimiterea unor primi exploratori pe Marte.

De altfel, in acea perioada Kumar traia in locul cel mai apropiat de conditiile de pe Marte, Antarctica, pentru a testa capacitatea de adaptare umana la conditii psihologice si de mediu extreme. Pentru a intelege mai bine ce a vrut el sa spuna, iata un exemplu: In primii trei ani dupa ce a fost plasat pe orbita, telescopul orbital Hubble, apartinand NASA, nu a reusit sa faca decat fotografii neclare.

Principala oglinda a telescopului avea un defect de pozitionare a unei lentile, fapt care a necesitat trimiterea unei misiuni de instalare a unui mecanism corector. Din incercarea de a folosi totusi aceste imagini neclare, din primii ani de functionare ai lui Hubble, astronomii au dezvoltat un algoritm de calcul menit sa extraga toate datele posibile din aceste fotografii.

Acest algoritm a ajuns apoi in atentia unui medic oncolog care l-a aplicat pentru a depista mai bine tumorile mamare incipiente din radiografii. Rezultatul a fost ca acest algoritm s-a dovedit mai performant in identificarea tumorilor mamare decat orice alt mijloc conventional de diagnoza.

"Asa ceva nu poate fi programat si totusi se intampla tot timpul - aceasta polenizare incrucisata a diferitelor domenii de activitate, inovatie intr-un domeniu care stimuleaza o schimbare revolutionara in altul", sustinea si astrofizicianul american Neil Grasse Tyson.

Dezvoltarea ca specie

Un alt motiv pentru care trebuie sa mergem pe Marte, conform lui Tyson, este de a inspira viitoarea generatie de exploratori si pionieri spatiali.

Aspiratiile omenirii de a explora spatiul cosmic ne imping spre inovatii tehnologice care, intr-un fel sau altul, se vor dovedi benefice pentru intreaga specie umana. "Nu exista nimic care sa genereze ambitii mai mari decat o face NASA", sustine Tyson.

Sansa de a demonstra leadership politic si economic

La o audiere din luna februarie, in fata Subcomisiei pentru Spatiu, Stiinta si Competitivitate a Senatului american, fostul astronaut Buzz Aldrin a argumentat ca trimiterea astronautilor pe Marte este o necesitate, nu doar pentru stiinta, dar si pentru politica.

In urma cu cinci ani presedintele Barack Obama a aratat ca a inteles importanta unei prime misiuni cu echipaj uman pe Marte si a dat unda verde proiectului NASA, de a trimite astronauti americani pe Planeta Rosie, pana in deceniul patru al acestui secol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#motive oameni Marte, #The Humans to Mars, #Oameni spre Marte , #Marte