De ce exista anotimpuri. Explicatiile cercetatorilor

Marti, 15 Septembrie 2020, ora 05:43
10687 citiri
De ce exista anotimpuri. Explicatiile cercetatorilor
Foto: Pixabay

Multi cred ca anotimpurile sunt efectul rotirii Pamantului in jurul Soarelui - rotire care dureaza un an, mai exact 365 de zile si 6 ore, si in cursul careia Pamantul se situeaza mai aproape sau mai departe de Soare. Adevarul este ca apropierea sau departarea Pamantului de Soare nu are niciun efect asupra cantitatii de lumina sau caldura pe care o primeste Pamantul.

"Inclinarea axei Pamantului este cea care duce la formarea anotimpurilor. Daca nu ar fi fost aceasta inclinare la 23,45 grade, am fi avut doar doua anotimpuri. Anotimpurile se formeaza in functie de unghiul in care lumina si caldura Soarelui ajung pe suprafata terestra. Apropierea sau departarea Pamantului de Soare nu au niciun efect asupra cantitatii de lumina sau caldura pe care o primeste Pamantul", explica Adrian Sonka, astronom la Observatorul Astronomic Bucuresti.

Scientia.ro a realizat si o imagine grafica pentru a ne ajuta sa intelegem mai bine:

Unghiul format de axa nord-sud a Pamantului cu perpendiculara pe planul miscarii de revolutie a Pamantului (miscarea de rotatie a Pamantului in jurul Soarelui) este de 23.45 grade, prin urmare, pentru ca Pamantul nu isi modifica acest unghi in calatoria lui in sistemul solar, pentru o jumatate de an Polul Nord si emisfera nordica sunt mai apropiate de Soare decat Polul Sud si emisfera sudica. In cealalta jumatate de an, vine randul Polului Sud si al emisferei sudice sa se situeze mai aproape de Soare.

Luand in calcul diferenta totusi mica dintre distanta Polul Sud - Soare si distanta Polul Nord - Soare, trebuie spus ca exista si un alt motiv pentru care survin diferentele de temperatura atat de mari intre iarna si vara. Este vorba despre faptul ca pe timpul verii, in emisfera mai apropiata de Soare, razele Soarelui cad mult mai direct pe emisfera mai apropiata, decat o fac pe emisfera mai departata, unde este iarna.

Tot o consecinta a faptului ca axa nord-sud formeaza unghiul de 23,45 grade este si faptul ca durata in care Soarele incalzeste Pamantul in 24 de ore este mai mare in emisfera mai apropiata de Soare. Si acest aspect are importanta in stabilirea diferentei de temperatura dintre vara si iarna. Iar asta raspunde si la intrebarea de ce vara ziua este mai lunga decat noaptea.

Pentru ca Ecuatorul se gaseste la aceeasi distanta fata de Soare tot timpul anului, atat temperatura medie, cat si durata zilei in raport cu noaptea sunt constante pe toata durata anului.

O alta consecinta a inclinarii axei Pamantului este aceea ca la Polul Nord Soarele rasare la 21 martie si apune la 21 septembrie, astfel ca ziua dureaza jumatate de an, iar noaptea, tot atat.

Bineinteles, acelasi lucru se intampla si la Polul Sud, doar datele se schimba.

Pentru oameni este o mare problema adaptarea la lumina solara continuua sau la lipsa ei, timp de sase luni - multi dintre cei care locuiesc in zonele polare sufera de insomnie, in vara polara, si de depresie, in iarna polara.

Spectacol pe cer în această noapte. Iubitorii de astronomie pot asista la un fenomen anual rar: Plouă cu meteori
Spectacol pe cer în această noapte. Iubitorii de astronomie pot asista la un fenomen anual rar: Plouă cu meteori
Plouă cu meteori (Lyridele) duminică noapte, 21 aprilie. În fiecare an, începând cu luna aprilie, pe cerul nopţilor încep să fie vizibile aceste ploi de meteori. Curentul de meteori...
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
O echipă de oameni de știință care a făcut un amplu studiu publicat în revista Science din 18 aprilie 2024, a descoperit un fenomen alarmant neobișnuit care se produce într-un stat foarte...
#anotimpurile, #astronomie, #observatorul astronomic bucuresti, #pamant, #soare , #astronomii