De ce serpii ataca prazi mult mai mari decat ei

Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 05:32
7990 citiri
De ce serpii ataca prazi mult mai mari decat ei
Foto: Pixabay

Un piton de patru metri lungime a devenit subiectul unui studiu, dupa ce a atacat-o pe Lee-Ann Mears (Australia), la primele ore ale diminetii. Mears stia ca sarpele se afla pe langa casa ei, insa a fost uimita de curajul sarpelui de a ataca o prada pe care nu ar fi putut sa o termine. Inspirata de apetitul sarpelui, o echipa de cercetatori a analizat rapoarte despre evenimente asemanatoare.

In ziua precedenta, Daniel Natusch, biolog la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia, o sunase pe Ann Mears, pentru a o avertiza sa inchida usile si ferestrele.

Natusch facea un studiu despre pitoni si urmarea de cinci saptamani traseul sarpelui, caruia ii implantase un dispozitiv de radiotelemetrie.

Natusch s-a temut ca pitonul ar putea fi o amenintare pentru copiii lui Mears, in niciun caz nu s-a asteptat ca un sarpe de 5 kilograme sa incerce sa doboare o femeie de 64 de kilograme.

Potrivit IFL Science, ca urmare a atacului asupra lui Mears, oamenii de stiinta au inceput cautarea unor povesti similare, concentrandu-se pe 32 de atacuri prezentate si au descoperit ca acest comportament nu este neobisnuit pentru pitoni. Cauza atacurilor nu era clara, dar parea sa fie un eveniment mai frecvent in medii dure.

Pitonii pot supravietui luni de zile fara hrana, iar o masa buna le imbunatateste intotdeauna sansele de supravietuire. Asta ar putea fi o explicatie pentru un astfel comportament riscant. Totusi, o prada mare inceteaza sa mai fie benefica atunci cand provoaca o ruptura esofagiana fatala sau chiar sufocarea.

"Acest fenomen poate fi mai raspandit la serpi, decat s-a crezut anterior. In unele cazuri, sarpele poate vedea doar o parte din intreaga prada. Odata ce sarpele identifica prada, are loc raspunsul sau natural de hranire, chiar daca aceasta este prea mare pentru a fi consumata. Acest lucru ar putea explica de ce Mears a ajuns in meniu in acea dimineata - probabil, a vazut doar un picior de-al ei si si-a dat seama de greseala abia dupa ce a atacat", explica autorii studiului.

Acestia mai adauga si ca cea mai mare magnitudine a diferentei dintre pradator si prada este in cazul serpilor constrictori din familiile Boidae, Pythonidae.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Nu e glumă: gândaci și muște într-una dintre băuturile preferate ale românilor. Unii o consumă zilnic
Un studiu realizat în Germania arată că una dintre băuturile preferate ale oamenilor, pe care unii o consumă zilnic, are în componență rămășițe de insecte. Unii consumatori de ceai...
#Serpi, #pitoni, #prada, #meniu, #studiu , #cercetare