Avertisment dur al expertilor: Cutremurele si tsunami-urile, mult mai amenintatoare ca pana acum

Joi, 06 Mai 2021, ora 01:55
2939 citiri
Avertisment dur al expertilor: Cutremurele si tsunami-urile, mult mai amenintatoare ca pana acum
Tsunami in Japonia FOTO: minamitamaki

Doua dintre cele mai distructive forte ale naturii - cutremurele si tsunami-urile - ar putea fi de fapt mult mai amenintatoare decat estimarile de pana acum, arata noi cercetari ale oamenilor de stiinta de la Universitatile New Mexico, Statele Unite si Nanyang din Singapore.

Expertii au dezvoltat o noua metoda de evaluare a pericolelor de cutremur si tsunami reprezentate de cea mai indepartata parte a zonelor de subductie din larg si au descoperit ca amenintarea a fost subestimata in unele regiuni, potrivit Sci Tech Daily.

Astfel, determinarile riscului de tsunami trebuie refacute, avand in vedere noile rezultate ale studiului. Descoperirile au implicatii importante pentru atenuarea pericolului in zonele afectate din intreaga lume, precum cele din Asia de Sud-Est si a Oceanului Pacific, in cazul viitoarelor cutremure si valuri uriase.

Mega cutremurele sunt printre cele mai distructive forte naturale la nivel global, ele au loc in zonele de subductie, unde converg doua placi tectonice, iar una aluneca sub cealalta.

Acum, oamenii de stiinta de la Universitatea New Mexico si Universitatea Tehnica din Nanyang au realizat o noua metoda geodezica de a masura alunecarea dintre cele doua falii tectonice.

Cercetatorii au imbunatatit capacitatea de a "vedea" alunecarea placii in zonele cele mai indepartate de tarm, reevalund pericolul.

"Am aplicat aceasta tehnica in zonele de subductie Cascadia (intre Vancouver si California) si Japonia si am constatat ca oriunde sunt prezente aceste bucati blocate in adancuri, exista si un deficit de alunecare", a declarat Eric Lindsey, profesor la Departamentul de Stiinte al Observatorului din Singapore si care a efectuat cercetarea.

"Daca aceste zone pot aluneca seismic, pericolul global de tsunami ar putea fi mult mai mare decat cel cunoscut in prezent", a explicat expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#cutremure, #tsunami, #tsunami Japonia, #dezastre naturale , #descoperire